Volby dnes? ANO by vyhrálo, ODS posílila, KSČM ztratila

Předčasné volby do Sněmovny 2013

Autor: stars24.cz

11. května 2018 20:29

Sněmovní volby by v dubnu podle volebního modelu agentury Median vyhrálo hnutí ANO, které se po mírném oslabení v únoru a březnu opět dostalo nad 30 procent. Posílila také ODS, KSČM od března naopak ztratila. Poslance by pravděpodobně měli také Piráti, SPD a ČSSD. TOP 09, KDU-ČSL a STAN se pohybovaly kolem pětiprocentní hranice, jejíž překročení zaručuje místa ve Sněmovně.

ANO by podle Medianu získalo 30,5 procenta, ODS 14 procent, což je zřetelný vzestup v porovnání s výsledkem v loňských říjnových volbách. Piráti po únorovém nárůstu klesli na 11,5 procenta. Podobně hnutí SPD od voleb spadlo na devět procent. KSČM by získala 8,5 procenta, ČSSD osm procent.

TOP 09 by se v porovnání s březnovým průzkumem vyšplhala na šest procent, KDU-ČSL by zůstala na 5,5 procenta a STAN by získal čtyři procenta hlasů. Z ostatních stran by na tom byli nejlépe Zelení s 1,5 procenta hlasů. Statistická odchylka činí 0,5 procentního bodu u malých stran a až 3,5 procentního bodu u stran velkých. Model Medianu se výrazně neliší od průzkumů dalších agentur.

Voleb by se podle Medianu zúčastnilo zhruba 60 procent dotázaných, což je méně než loni v říjnu. O účasti jsou více přesvědčeni starší, vzdělanější respondenti a lidé s vyšším příjmem. Naopak s účastí váhají mladší lidé a lidé bez maturity, uvedla agentura.

Nejvyšší volební potenciál má podle ní aktuálně hnutí ANO. V případě zisku všech voličů, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb, by útočilo na zisk okolo 37 procent hlasů. Hlasy přesvědčených voličů by mu však stačily na zhruba 22 procent. Volební potenciál ODS a Pirátů se pohybuje kolem 17 procent, občanští demokraté ale mají větší jádro přesvědčených voličů. SPD má 6,5 procenta přesvědčených voličů, ale 13,5 procenta potenciálních, podobně jako ČSSD. KSČM má podstatně méně potenciálních voličů na rozdíl od TOP 09, KDU-ČSL a STAN.

Témata: Volby Hnutí ANO ODS KSČM