Petr Fiala prozradil, jak se cítí Miloš Zeman!

Miloš Zeman na jedné z dosud posledních zveřejněných fotografií.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. listopadu 2021 18:27

Předseda ODS Petr Fiala po dnešním videokonferenčním jednání s hospitalizovaným prezidentem Milošem Zemanem uvedl, že prezident po ustavující schůzi Sněmovny přijme demisi nynější vlády ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO). Prozradil také, jak se prezident cítí!

Kandidát sněmovní většiny v podobě koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů s hnutím STAN na nového premiéra Fiala se pak se Zemanem znovu spojí. Na tomto jednání prezidentovi předloží seznam kandidátů do nového kabinetu, řekl dnes novinářům Fiala. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová i místopředseda STAN Petr Gazdík oceňují, že prezident postupuje standardně.

Fiala podotkl, že s hlavou státu dnes konkrétní jména neprobíral. V tuto chvíli nejsou, zdůraznil předseda ODS. Zeman se podle něho bude chtít minimálně s některými kandidáty na budoucí ministry setkat. "Jsem připraven na to, že je potřeba se bavit s panem prezidentem o tom, kdo bude zastávat jednotlivé pozice ve vládě a že pan prezident má právo setkat se s těmi lidmi a diskutovat o jejich představách," řekl Fiala.

Na dotaz k možným Zemanovým výhradám vůči některým z kandidátů Fiala uvedl, že je jasné, že prezident má k některým stranám blíže a k některým je jeho postoj mnohem kritičtější. "Ale to si myslím, že bude předmětem teprve našeho příštího setkání, jak doufám, a jak doufá i pan prezident, už osobního," poznamenal.

Předseda ODS se prezidenta ptal i na zdravotní stav. Zeman podle něho uvedl, že se cítí stále lépe a je velmi optimistický. "Byl to, to mohu říct hned na úvod, Miloš Zeman, jak ho znám z dřívějška. Pan prezident je si plně vědom svých úkolů a toho, co má z hlediska ústavy v dalších dnech proběhnout," uvedl Fiala.

Témata: Miloš Zeman Petr Fiala (ODS)