Minimální mzda poroste o tisíc korun. Vrchol arogance, zuří odbory!

CZK

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. listopadu 2021 13:02

Minimální mzda od ledna vzroste o 1000 korun na 16.200 korun. Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly je ale rozhodnutí o přidání tisícikoruny od vlády "přezíravost a vrchol arogance".

Ministerstvo práce navrhovalo původně přidání o 2800 korun na 18.000 korun. Odbory to podporovaly. Zaměstnavatelé byli proti, přidali by o 500 korun. Tripartita o částce několikrát jednala, ale shodu nenašla.

Minimální mzda se od ledna zvýší téměř o sedm procent. Podle posledních odhadů ministerstva financí ze srpna by inflace příští rok měla dosahovat asi 3,5 procenta. Zaručená mzda, která se vyplácí v osmi stupních podle odbornosti, náročnosti a odpovědnosti práce, se pohybuje od nejnižší mzdy do jejího dvojnásobku. Nyní činí od 15.200 do 30.400 korun, od ledna se dostane na 16.200 až 32.400 korun. Lidé s nejnižšími výdělky si tak polepší o 1000 až 2000 korun.

Odbory poukazovaly na to, že nejnižší výdělek je v Česku pod hranicí příjmové chudoby. "Přezíravost. Vláda Andreje Babiše mohla dokázat, že myslí na lidi. Že si uvědomuje hodnotu práce. Místo toho kabinet zvýšil minimální mzdu o tisíc korun. Jsme na tom hůř než Slováci i Poláci. To je vrchol arogance. Tento bod ještě otevřeme!" uvedl Středula.

Podle zaměstnavatelů se firmy vzpamatovávají z covidové krize a výraznější přidání by do potíží dostalo hlavně menší podniky. Podnikatelé žádají zavedení pravidelné valorizace podle ekonomických ukazatelů. V minulém volebním období to ministerstvo práce nevyjednalo a neprosadilo. Koalice PirSTAN ve volebním programu valorizaci slibuje, Spolu ji nezmiňuje. Opatření by se ale v programu jejich případné společné vlády objevit mohlo.

Témata: Mzdy Minimální mzda