Zeman rozpoutal celosvětové peklo! Hádka o jed novičok se dostává do obřích rozměrů!

Miloš Zeman

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. května 2018 10:39

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek uvedl, že v České republice se v malém množství vyráběl a testoval jed novičok, po testování byl zničen. "Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství a poté zničen. Víme kdy a víme kde to bylo... Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo," prohlásil český prezident v TV Barrandov. A to neměl dělat.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová dnes použila čtvrteční vyjádření českého prezidenta Miloše Zemana o výrobě nervově-paralytického jedu novičok v Česku v malém množství jako argument k obvinění britské vlády, že klame v případu otrávení bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury na jihu Anglie. Případ, provázený vyhoštěním desítek diplomatů z obou stran, prohloubil roztržku mezi Ruskem a Západem.

"(...) žvást vlády Theresy Mayové o tom, že novičok se jakoby vyráběl pouze v Rusku, vyvrátil prezident Česka, který potvrdil, že jeho země vyrobila tuto otravnou látku," uvedla Zacharovová a připomněla Zemanův výrok, že novičok pro účely testování loni vyráběl Vojenský výzkumný ústav v Brně.

"Mlha se zvedá a četné lži vlády Theresy Mayové vyvstávají stále jasněji," uvedla mluvčí Zacharovová podle ruských médií. Za první z těchto lží britské vlády označila tvrzení, že britští experti určili zemi, kde byla vyrobena látka použitá k otravě Skripalových. To podle Zacharovové popřeli sami experti, konkrétně vedoucí pracoviště Porton Down.

Za druhou lež označila tvrzení, že Rusko mělo k otrávení Skripalových motiv. Toto tvrzení odmítla, a to i výčtem případů, kdy Británie podle ruského názoru porušila normy mezinárodního práva, etiky a morálky ve jménu britských zájmů. A třetí lež kabinetu Mayové o tom, že novičok se vyráběl výlučně v Rusku, vyvrátil podle mluvčí prezident Zeman.

Novičok byl jed, kterým byli v Británii na počátku března otráveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Rusko tvrdí, že tato látka mohla pocházet z Česka.

Zástupci české vlády v čele s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), vojenští odborníci či Ústav pro jadernou bezpečnost už dříve prohlásili, že novičok se v Česku nevyráběl. Rusko překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu nervového jedu novičok, řekl Babiš koncem března poté, co Praha vyhostila tři členy ruského diplomatického personálu.

Politici se bouří

Zeman uvedl, že vychází ze zprávy Vojenského zpravodajství, podle něhož nervově-paralytická látka označovaná jako A230, kterou pro účely testování loni vyráběl Vojenský výzkumný ústav v Brně, je novičok. Naopak civilní Bezpečnostní informační služba (BIS) dospěla k závěru, že tento plyn není novičok, uvedl Zeman. Po prostudování zpráv obou tajných služeb se prezident přiklonil k názoru vojenských zpravodajců.

Novičok byl jed, kterým byli v Británii otráveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Že mohl pocházet z Česka, tvrdí Rusko. Naopak Británie z útoku viní Moskvu. „Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství a poté zničen. Víme kdy a víme kde to bylo... Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo," prohlásil prezident. Zemanovi podle jeho slov nevadí, že se tak dělo, za pokrytecké považuje předstírat, jako by se nic takového nedělo. „Lžeme si do vlastní kapsy," uvedl.

„A co kdyby to řekl takto: "Laboratorní přípravu velmi malého množství látky podobného složení, určené pouze pro vědecké účely, nelze v žádném případě označit za jeden z možných zdrojů plynu, použitého pro teroristický útok v březnu v Anglii." To by se Kremlu nezavděčil, co?“ vysmál se Zemanovi jeho někdejší soupeř z prezidentské volby Mirek Topolánek.

Přidal se i muž, se kterým se Zeman v lednu utkal ve druhém kole prezidentské volby. „Vystoupit v televizi a ukázat na tajné aktivity týkající se výroby zakázaných látek je nyní v módě. Většinou se ale politici snaží odhalit aktivity protistrany a tím brání svůj stát...Miloš Zeman vlastně do této kategorie také spadá. Bohužel pro nás,“ postěžoval si Jiří Drahoš.

A pochopení pro Zemana nemá ani Marek Hilšer. „Když už máme ten Novičok, tak jen zbývá, aby hlava státu oznámila, že Skripala otrávil Jára Cimrman, a spiknutí proti Rusku bude definitivně objasněno. My, Češi máme prostě prsty ve všem. Agent Zeman, bojovník za pravdu se činí a Voloďa z Kremlu píše dál Vichr z hor,“ uvedl na twitteru.

„Miloš Zeman je na roztrhání. Čínští investoři ho mají na dobré vazby na Kreml. Rusové ho mají na svou lživou propagandu. My ho máme na permanentní ostudu," postěžoval si šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. 

„Je v tom prostě všechno. Přesně podle příručky. Znejistit na základě možná i pravdivé informace, která ale nesouvisí s kauzou Skripal. Že A-230 není A-234, to je řečeno jen tak mimochodem. Hlavně, že to všechna média přebrala. Úkol byl splněn,“ rýpnul si někdejší místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

„Miloše Zemana můžeme klidně považovat za aktivního agenta Kremlu. Nejen, že svým prohlášením odporuje českému ministrovi zahraničí, navíc tím živí ruská propagandistická média," myslí si předseda STAN Petr Gazdík. 

„Putin - máte novičok. Česko - nemám a neměli jsme. Zeman - pověřím BIS. BIS - nemáme a neměli jsme. Zeman - vyráběli jsme novičok. Muž s koženou brašnou nesmí projet,“ uvedl na twitteru senátor Václav Láska.

„Prezident Zeman dnes oznámil, že v Česku vyráběli novičok. Mám podezření, že ho na něm i testovali,“ vysmál se prezidentovi europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Ještěže Rusové toho Zemana mají. Kdo by jim tu jednotu EU rozbíjel. A o Česku se mluví. S výjimkou Moskvy ale negativně. Doufejme, ze nebudeme někdy brzy v situaci, kdy bychom potřebovali podporu my," přidal se další europoslanec Pavel Telička. 

Svět je na nohou

Slov českého prezidenta Miloše Zemana o nervovém plynu novičok si všímají také zahraniční média. Kromě ruských médií o nich informují třeba i světové agentury nebo servery amerických deníků.

Slova českého prezidenta cituje také ruský server RT. Ten už v titulku zdůrazňuje, že podle Zemana „Česká republika testovala nervový plyn podobný novičoku, který se byl použitý k otrávení Skripalových“. S odkazem na prohlášení prezidenta uvádí, že Česko vyrábělo a testovalo malé dávky novičoku a že látka byla následně zničena. „Není třeba lhát,“ cituje RT Zemana.

„Prezident uvedl, že své závěry založil na zprávě poskytnuté českou vojenskou zpravodajskou službou. Zpráva ukázala, že nervový agent známý jako A230, který byl produkován Českým vojenským výzkumným ústavem v Brně, byl ve skutečnosti novičok. Další zpráva, kterou poskytla BIS, však uvedla, že nervový agent vyráběný a testovaný v Brně nebyl novičok, ale nějaká jiná látka. Poté, co prostudoval obě zprávy, se Zeman rozhodl souhlasit s názorem vojenské zpravodajské služby,“ popisuje RT.

Server také připomíná, že premiér Andrej Babiš i jeho ministři už dříve odmítli, že by se látka v Česku vyráběla. „Rusové překročili všechny hranice, když řekli, že agent novičok mohl pocházet z České republiky. To je lež,“ cituje RT Babiše.

Zprávu přinesl i anglická verze ruského serveru Sputnik. „Miloš Zeman v rozhovoru prohlásil, že jeho země vyráběla v malých množstvích a poté zničila nervový agent A230, který česká vojenská zpravodajská služba nazvala „novičok",“ vysvětluje server. Píše také, že Spojeného království obvinilo Rusko, že Skripalovi otrávilo pomocí nervové látky A234 – látky ze skupin sloučenin nazývaných „novičok". I Sputnik poukazuje na rozpor ve zprávách českého vojenského zpravodajství a BIS a dodává, že Zeman se přiklonil právě k verzi, podle níž látka testovaná v Česku byla novičok.

Server Rádia Svobodná Evropa také přinesl zprávu s titulkem: „Zeman říká, že Česká republika loni vyrobila a zničila malé množství novičoku“. „Miloš Zeman řekl 3. května, že zpráva české kontrarozvědky označuje zničený nervový agent jako A230 spíše než jako novičok, ale dodal, že A230 je ve stejné rodině jako novičok,“ vysvětluje server. „Zeman, známý pro své proruské názory, řekl, že věří, že agent, který byl v loňském roce krátce testován v jeho zemi, byl stejný jako novičok,“ píše se ve zprávě.

„Nervový agent novičok byl v loňském roce vyrobený v České republice". Takový titulek zveřejnil zpravodajský server EuroNews. „Typ nervového agenta, který v Británii otrávil bývalého ruského špiona, byl v loňském roce vyroben v České republice. Byl vyroben v malém množství, testován a zničen, řekl prezident země Miloš Zeman,“ upřesňuje server. „Proruský prezident řekl, že česká kontrarozvědka tvrdí, že jde o látku A230, zatímco Zeman řekl, že věří, že je to Novičok,“ dodává.

Zpráva se objevila také na serveru amerického deníku The New York Times. Článek s titulkem „Český prezident: Češi vytvořili novičok“ vychází ze zprávy vydané agenturou AP. V ní se uvádí, že „český prezident říká, že zpráva vojenské rozvědky ukazuje, že v České republice bylo v loňském roce vyráběno malé množství typu nervového agenta, který otrávil bývalého ruského špiona v Británii“.

Témata: Miloš Zeman novičok Rusko Noviny / tisk Sergej Skripal