Miloš Zeman: Tři týdny v nemocnici! Co víme o stavu prezidenta?

Miloš Zeman na záběrech z nemocnice

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

30. října 2021 15:20

Zítra uplynou již tři týdny od chvíle, co byl prezident Miloš Zeman hospitalizován v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Co momentálně víme o stavu hlavy státu?

Zeman ještě na zámku v Lánech odvolil ve sněmovních volbách, den po nich jej ale krátce po ukončení schůzky s premiérem Andrejem Babišem (ANO) převezla sanitka do nemocnice. V ní je pod nepřetržitým dohledem diváků již tři týdny.

Diagnózu veřejnost nezná, prognóza je podle lékařské zprávy zveřejněné senátory krajně nejistá. ÚVN alespoň minulý týden se souhlasem prezidenta uvedla, že se jeho zdravotní stav mírně zlepšil.

Hlava státu na nemocničním lůžku přijímá návštěvy, z jedné z nich byl pořízen krátký videozáznam, který na jedné z tiskových konferencí prezentoval hradní kancléř Vratislav Mynář. Ohledně způsobilosti vykonávat úřad ale záběry mnoho neřekly.

Jde přitom o klíčovou otázku, protože role prezidenta v povolebním dění je nezastupitelná. Jeho úkolem je totiž přijmout demisi končící a jmenovat novou vládu. Odpověď by mohlo poskytnout nově sestavené lékařské konzilium.

Témata: Miloš Zeman Ústřední vojenská nemocnice Praha