KOMENTÁŘ: Z ponížení prezidentského úřadu pod taktovkou Hradu bude mít Miloš Zeman radost

Vratislav Mynář

Autor: Lukáš Kňazovický, stars24.cz

22. října 2021 11:16

Dehonestace prezidentského úřadu pokračuje ve velkém. Téměř den za dnem dochází k totálnímu ponížení a neúcty ze strany hradního osazenstva, které už neváhá sáhnout i ke krokům, jenž mají k úctě tak daleko, jako Miloš Zeman k Václavu Havlovi.

Jedna věc se Hradu musí nechat. Po dlouhé době jsme ve čtvrtek byli svědky tiskové konference, která ukázala aspoň něco nového. Řeč je pochopitelně o záběrech prezidenta Miloše Zemana v nemocnici. Zveřejnit podobné video pravděpodobně obnášelo získat povolení buď přímo od něj, nebo aspoň od jeho rodiny, nic to ale nemění na tom, že je to až ponižující.

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář je ale očividně ochoten udělat vše proto, aby se na místě, na kterém už jen díky chybějící prověrce nemá co dělat, udržel. Krátce předtím ovšem opět pošlapal prezidentský úřad, když současnou situaci přirovnal k událostem starým 25 let.

Pomineme-li, že Václav Havel v době, kdy byl hospitalizován, nemusel na rozdíl od Zemana pověřovat vítěze voleb sestavením vlády, což je neodkladná záležitost, kterou musí někdo vykonat, pořád zůstává ten fakt, že srovnávat prezidenta inklinujícího ke komunistické diktatuře s demokratickou hlavou státu uznávanou doma i ve světě prostě nelze.

Stranou nechme všemožné dohady o tom, jestli video bylo nebo nebylo zinscenované. Pravda, chybějící datum na podepisované listině je jistě hodno prošetření a stejný oblek Mynáře na návštěvě u Zemana i na tiskovce je jistě předmětem k zamyšlení, nejvíce zarážející je ale totální ignorace všech bezpečnostních pravidel.

Obecně vzato je přístup do nemocnic podmíněn nošením respirátoru. O to důležitější je pak ve chvíli, kdy návštěva míří za pacientem. A je-li tím pacientem prezident republiky, k němuž se postaví hradní osazenstvo bez jediné ochrany dýchacích cest, jde o čiré diletanství. 

Velkou neznámou zůstává, nakolik je o aktuálním dění informován Zeman. Z úst několika politiků jsme měli možnost slyšet, že Hrad svým jednáním škodí samotnému prezidentovi, který není v dobrých rukou. Na druhou stranu z minulosti víme, jak uštěpačně se Zeman dokáže chovat. Opravdu tedy někdo předpokládá, že poté, co se uzdraví, Mynáře nebo svého mluvčího Jiřího Ovčáčka pokárá? Nebo je naopak pochválí, nedejbože třeba i vyznamená za to, jak dobře hráli jeho hru? Nedivili bychom se tomu.

Jestli totiž Zeman v něčem exceluje, tak je to právě výběr svých spolupracovníků. Hrad například zaměstnává bývalého ředitele analytiky Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiřího Roma. Co dělá? Nikdo neví. Přesto mu byla prodloužena smlouva.

I sám Ovčáček skvěle plní svou roli. Nenechme se mýlit oficiální náplní práce, jako tiskový mluvčí totálně selhal a čelí kritice odborníků i veřejnosti, které doslova leze na nervy. Ostatně stačí se podívat na komentáře pod jeho tweety. Právě to je ale styl, který je Miloši Zemanovi vlastní.

Jako soukromé osobě mu přejme pevné zdraví, jako veřejný činitel a prezident ale národ nikdy nespojoval, tříštil ho, kde se dá. A Ovčáčkovo jednání v posledních týdnech není nijak překvapivé, ve skutečnosti si zachovává stále tu stejnou notu, kterou drží po dlouhá léta své působnosti pod Zemanem. A prezidentovi to očividně celou dobu vyhovuje.

Nejsmutnější na celé věci je, že jedinou skutečně hodnotnou informaci se politici i veřejnost dozvěděli od vedení nemocnice. Hrad navzdory svým tiskovkám nebyl schopen zodpovědět jedinou otázku (a nejen proto, že diktátorsky zakazuje novinářům dotazy) týkající se Zemanovy schopnosti vykonávat úřad. A nebýt Senátu, kdo ví, v jakém kolotoči hradních her bychom se ocitli.

Témata: Miloš Zeman Vratislav Mynář Jiří Ovčáček