Senát připravuje článek 66, zbavil by Zemana pravomocí! Poslanci se nebrání!

Miloš Zeman

Autor: stars24.cz, ČTK

19. října 2021 16:10 | Aktualizováno: 19. října 2021 16:36

Předsedové sněmovních stran včetně předsedy hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše se dnes odpoledne sešli v Senátu, aby s jeho vedením probrali postup při předání prezidentských pravomocí kvůli indispozici Miloše Zemana. Koalice Spolu situaci považuje za velmi vážnou, chce ale postupovat obezřetně.

Poslanecký klub Pirátů a Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 svým poslancům doporučí hlasovat pro článek 66. Lídr koalice Spolu Petr Fiala ale uvedl, že před finálním hlasováním bude třeba si opět vyžádat stanovisko Ústřední vojenské nemocnice.

"Měli jsme možnost seznámit se s fakty a shodli jsme se na tom, že situace je skutečně velmi vážná. S velkou mírou pravděpodobnosti bude vyžadovat řešení jak od Sněmovny, tak od Senátu," vyjádřil se k aktivaci článku 66 Fiala.

Předseda STAN Vít Rakušan podotkl, že pokud nebudou indicie, že se zdravotní stav prezidenta lepší, také doporučí poslancům, aby pro přesunutí pravomocí prezidenta hlasovali.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil následně potvrdil Fialova slova o aktualizaci informací o schopnosti prezidenta vykonávat svůj úřad před tím, než se o článku bude hlasovat. Dodal ale, že se Senát na aktivaci začne pracovat. 

Sněmovna by podle Fialy o převodu pravomocí prezidenta neměla rozhodovat hned na ustavující schůzi, která se plánuje na 8. až 10. listopadu, ale až na schůzi následné. Senát by o převodu mohl rozhodovat pravděpodobně 5. listopadu, uvedl předseda senátní ústavní komise Zdeněk Hraba (STAN).

Babiš před jednáním uvedl, že by s přenesením pravomocí prezidenta na premiéra a předsedu Sněmovny počkal do prosince. Hnutí SPD v pondělí oznámilo, že chce znát celé sdělení Ústřední vojenské nemocnice o stavu prezidenta, posoudit ho celé a zjistit, o jakém časovém horizontu zpráva hovoří.

Ředitel ÚVN a prezidentův ošetřující lékař Miroslav Zavoral v pondělí na dotaz Senátu napsal, že Zeman nyní není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Možnost, že by se tato situace v následujících týdnech změnila, hodnotí Zavoral jako málo pravděpodobnou.

Předpokládá se, že Senát by na základě této zprávy o převodu prezidentových kompetencí jednal 5. listopadu. Sněmovna by o tomtéž mohla rozhodnout po 8. listopadu, kdy začne její ustavující schůze v povolebním složení.

Témata: Senát ČR Miloš Zeman Poslanecká sněmovna