Z Babiše bude prezident? Šanci má, přesvědčují ho už i kolegové!

Andrej Babiš

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. října 2021 8:40

V pondělí se opět zamotala situace kolem zdravotně indisponovaného prezidenta Miloše Zemana. Stále reálnější je možnost, že bude hlava státu zbavena pravomocí. Kdo by se mohl stát jeho nástupcem v úřadu?

Podle jedné z hlavních sázkových kanceláří v zemi je největším favoritem končící premiér Andrej Babiš (ANO) s kurzem 2,3:1. Jeho kandidaturu po porážce hnutí v říjnových sněmovních volbách očekávají i mnozí odborníci.

Babišovi dokonce již veřejně deklarují podporu někteří straničtí kolegové, v pořadu Prostor X tak učinil ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček. 

Prezidentské volby ale zatím nejsou na pořadu dne, zatím se na politické scéně hovoří pouze o převedení pravomocí nemocného prezidenta Zemana na ostatní ústavní činitele. Včerejší zpráva o jeho neschopnosti vykonávat úřad zaskočila i samotného premiéra.

"Je to samozřejmě překvapivá informace. Určitě to není dobrá zpráva. Je otázka, jestli je to trvalý stav, nebo je tam nějaká šance na zlepšení. Ale to těžko mohu posoudit," řekl Radiožurnálu. 

Témata: Andrej Babiš Miloš Zeman Karel Havlíček prezident čr