Nemohoucí prezident Zeman? Lež, která se hroutí, říká mluvčí! Informací je však minimum!

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. října 2021 11:11

O víkendu uplyne týden od chvíle, kdy byl prezident Miloš Zeman převezen z Lán k hospitalizaci do nemocnice. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka jsou slova o nemohoucí hlavě státu lživá. Diagnózu ani prognózu vývoje zdravotního stavu však veřejnost nadále nezná.

Ovčáček nejprve reagoval na rozruch kolem návštěvy předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka u Zemana, kterou ÚVN označila za nežádoucí událost. Podle mluvčího se však především "začala hroutit pracně budovaná lež o zcela nemohoucím panu prezidentovi".

Následně se opřel především do senátorů, kteří v pátek vystoupili na tiskové konferenci a mluvili o možném přenesení pravomocí hlavy státu na jiné ústavní činitele, pokud by se jim nadále nedostávalo věrohodných informací o stavu prezidenta.

"Článek 66 je určen pro situaci, kdy je prezident v kómatu nebo unesen. Pokud by byl hrubě zneužit proti člověku, který normálně komunikuje a myslí, prezident se fakticky stane státním vězněm," napsal Ovčáček. 

Zemanova hospitalizace přišla ihned po sněmovních volbách, po nichž má prezident důležitou roli, mj. svolává novou Poslaneckou sněmovnu a jmenuje předsedu vlády. Tím se podle všeho stane Petr Fiala (ODS), lídr vítězné koalice Spolu.

"Vláda, která by byla jmenována za cenu v podstatě násilného sesazení prezidenta republiky podle článku 66, by možná byla legální. Ale rozhodně by nebyla legitimní," prohlásil hradní mluvčí.

"Pan prezident je úžasný člověk, statečný, moudrý. Jediné, co je pro mne teď důležité, je uzdravení pana prezidenta," dodal Ovčáček.

Zeman je hospitalizován v pražské Ústřední vojenské nemocnici od neděle. Konkrétní informace o diagnóze či prognóze uzdravení hlavy státu ovšem Pražský hrad neposkytuje. 

Témata: Miloš Zeman Jiří Ovčáček