Políček Hradu z nejvyšších míst! Zeman NENÍ V DOBRÝCH RUKOU, Hrad nám nic neříká, tvrdí Vystrčil!

Miloš Vystrčil

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. října 2021 17:44 | Aktualizováno: 15. října 2021 18:28

Do 8. listopadu není nutný žádný krok prezidenta Miloše Zemana k tomu, aby vše fungovalo standardně. Na tiskové konferenci to uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s tím, že při aktivaci článku 66 nedochází k odvolání prezidenta, řeší pouze, zda je způsobilý dělat svou práci. Článek 66 je proto ochranou jak instituce prezidenta republiky, tak jeho osoby. Dodal, že v případě aktivace článku 66 přebírají pravomoci prezidenta premiér a předseda Sněmovny a prezident má klid na to, aby se mohl vrátit do své funkce a vykonávat svůj úřad. Na adresu Zemanových spolupracovníků prohlásil, že prezident není v dobrých rukou a pracovníci kanceláře podle něj činí kroky, s nimiž by Zeman ne vždy souhlasil.

Vystrčil na tiskové konferenci uvedl, že Senát je od začátku nemoci prezidenta dělá vše, co mu z ústavy náleží. "Čekali jsme, zda kancelář prezidenta republiky začne informovat o tom, zda prezident je způsobilý k tomu vykonávat funkci," uvedl s tím, že k informovanosti nedošlo. Senát proto poslal písemnou výzvu, aby byl informován o prognóze, zda bude Zeman schopen vykonávat svůj úřad. Dodnes ale odpověď nedostal.

"Na základě konzultací jsem dnes odeslal na ředitele Ústřední vojenské nemocnice pana profesora Zavorala dotaz, jak to s panem prezidentem je z hlediska jeho způsobilosti vykonávat svůj úřad. Očekávám, že ředitel nemocnice bude rychlejší, než je kancelář prezidenta republiky," dodal Vystrčil. Následně uvedl, že pokud se do 8. listopadu nevyjasní situace, je aktivace článku 66 reálnou možností.  

Informace o stavu hlavy státu jsou důležité pro případné jednání o přenesení prezidentských pravomocí na další ústavní činitele po dobu Zemanovy indispozice. Ta je reálnou možností, pokud se informovanost nezmění, až po 8. listopadu, kdy se sejde Sněmovna v povolebním složení, uvedl předseda Senátu.

Vystrčil si myslí, že Zeman s ohledem na vyjádření představitelů prezidentské kanceláře, které nepůsobí důvěryhodně, "není v dobrých rukou", pokud jde o jeho spolupracovníky. "Je namístě, aby Kancelář prezidenta republiky skončila se svou prapodivnou stínohrou a podala jasné informace," dodal místopředseda Senátu Jiří Růžička z klubu Starostů.

"Musíme s jistotou vědět, že pan prezident nekoná nebo nemůže konat," uvedl k tomu místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer. Pokud Senát do listopadové schůze lékařská dobrozdání o Zemanově stavu mít nebude, senátoři se budou muset rozhodovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, dodal Oberfalzer. Předpokládá se, že Senát by se příští měsíc sešel 5. listopadu.

Její vedoucí Vratislav Mynář se k situaci ještě nevyjádřil. Zemanův mluvčí na twitteru po briefingu senátorů uvedl, že jim jde o to zbavit prezidenta možnosti rozhodovat a jeho zdraví je nezajímá.

Víte, proč je v médiích a mezi politiky takový řev kvůli návštěvě u pana prezidenta?Protože se začala hroutit pracně budovaná lež o zcela nemohoucím panu prezidentovi.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) October 15, 2021

O Zemanovi nevíme nic, jen prázdná prohlášení

Prezident Miloš Zeman podle své manželky Ivany podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu. Ivana Zemanová to bez podrobností k prezidentově zdravotnímu stavu řekla na briefingu ve čtvrtek, při kterém jí po boku stála dcera Kateřina. Spekulace o zdravotním stavu označila za minimálně neetické.

Tiskové vyjádření první dámy se konalo v pátý den hospitalizace prezidenta, o které jeho okolí veřejnosti podrobnosti neposkytlo. Pražský hrad čelí za informování o zdravotním stavu hlavy státu dlouhodobé kritice. Kvůli nedostatku informací se na kancléře Vratislava Mynáře obrátil i předseda Senátu Vystrčil.

Chtěl vědět, jaká je prognóza dalšího vývoje prezidentova zdraví. Podle některých politiků by se Parlament měl zabývat tím, zda prezidenta kvůli neschopnosti zastávat úřad nezbaví pravomocí. Podle některých ústavních právníků je takový postup několik dní po začátku hospitalizace předčasný.

Zeman byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v neděli. Podle vyjádření prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala byly důvodem komplikace provázející chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas.

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke v pondělí ČTK řekla, že Zemanův zdravotní stav je stabilizovaný. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi.

V neděli po Zemanově převozu do nemocnice hradní mluvčí uvedl, že prezidentova hospitalizace neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci. Podle mluvčí ÚVN stanovuje léčebný plán lékařské konzilium nemocnice složené ze specialistů na Zemanovy dílčí zdravotní problémy.

Zeman pobýval v ÚVN už v září, strávil tam osm nocí. Podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém prezident podstoupil několik vyšetření a infuze. V tehdejší zprávě Hradu je uvedeno, že prezident trpěl dehydratací a mírným vyčerpáním a že u cukrovky nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty. Neuropatie nohou, kvůli které se prezident pohybuje na vozíku, podle zprávy přetrvává. Vyšetření podle něj nezjistilo žádné onemocnění nebo problémy, které by ho ohrožovaly na životě.

Témata: Miloš Zeman Miloš Vystrčil (ODS)