GLOSA: Vítězové a poražení voleb plných překvapení. Babiš, ČSSD, ale nejenom oni

Jan Hamáček 5

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

10. října 2021 11:10

Česká republika se probudila do nového dne, kdy už víme, že voliči rozhodli o změně ve směřování země. Není také těžké určit, kdo je vítězem a kdo naopak poraženým. Přesto šlo o volby plné překvapení.

Ruku na srdce, souběh událostí, které přinesly sněmovní volby, čekal asi málokdo. Porážka premiéra Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. Debakl levice, tedy komunisté i sociální demokraté mimo dolní parlamentní komoru. Poražené však bylo paradoxně možné najít i na straně vítězů voleb.

Opoziční koalice sice dosáhly na 101 mandátů, ale Pirátská strana získala v rámci společné kandidatury se Starosty a nezávislými pouhá čtyři křesla. V tuzemském volebním systému by přitom při samostatné kandidatuře a překročení pětiprocentní hranice měla bezpochyby minimálně o dva nebo tři poslance více. Není proto divu, že zástupci i příznivci strany ve štábu hovořili o hořkém vítězství či nevýhře.

V levicovém táboře se bezpochyby mluvilo o debaklu, ale za zavřenými dveřmi. Především sociální demokraté se poté, co bylo zřejmé, že do Sněmovny neproniknou, zachovali jako zbabělci. Jan Hamáček oznámil, že skončí v čele strany, a utekl do útrob Lidového domu. Novinářské dotazy zůstaly nezodpovězeny. Tak vypadal odchod kdysi velké strany z hlavní politické scény u nás.

O vstup na ni tentokrát usilovala také Přísaha, hnutí vedené bývalým policistou Robertem Šlachtou. Příznačně neuspěla ve volbách, které zároveň přinesly porážku Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. Současnému premiérovi totiž Šlachta „pomohl“ na výsluní zásahem na Úřadu vlády, tehdy Nečasovy, v roce 2013.

Opravdoví vítězové tak jsou nakonec „jen“ čtyři: trojice stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09 sdružená v koalici Spolu a Starostové a nezávislí. Slibovaná změna se ale nejspíš neobejde ani bez Pirátů.

Témata: volby 2021 Volby ČSSD Hnutí ANO Andrej Babiš Česká pirátská strana Jan Hamáček