Spolu a PirSTAN o vládě s Babišem nechtějí ani slyšet! Tohle řekl Zeman o volbách!

Volby, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. října 2021 8:00 | Aktualizováno: 10. října 2021 22:00

Česko se probudilo do prvního povolebního dne. Karty jsou rozdány, těsné vítězství má na kontě koalice Spolu, která může a chce sestavit vládu s koalicí PirSTAN. Opoziční strany také odmítají jednat s hnutím ANO, kterému by pro potřebných 101 hlasů nestačila ani spolupráce s poslední stranou, která se do Sněmovny dostala, SPD. Povolební dění jsme pro vás sledovali on-line.

22:00 - Vážení čtenáři, dnešní povolební on-line přenos končí. Děkujeme vám za přízeň.

21:41 - Hnutí SPD v Jihomoravském kraji doufalo, že ve sněmovních volbách získá minimálně tři mandáty jako minule, o jeden ale přišla. Jihomoravský lídr kandidátky Jan Hrnčíř ČTK řekl, že konkurence byla velká. SPD získala na jižní Moravě podporu 9,35 procenta voličů, v celostátním měřítku získala 9,56 procenta. Volby vyhrála koalice před hnutím ANO.

21:00 - ANO skončilo ve volbách těsně druhé za koalicí Spolu tvořenou ODS, lidovci a TOP 09. Lídři Spolu a kolice Pirátů a Starostů v sobotu uzavřeli memorandum, že chtějí společně vytvořit většinovou vládu opřenou o 108 poslaneckých mandátů. "Jediný program pětikoalice zbavit se nenáviděného Babiše nakonec přebil všechno," uvedl ve svém tradičním nedělním videu Babiš.

20:31 - KSČM nezískala ve sněmovních volbách v žádném z okresů v Jihomoravském kraji podporu přes pět procent, která je potřebná pro vstup do dolní komory Parlamentu. Vyplývá to z webu Českého statistického úřadu. Nejblíže k tomu měla na Znojemsku, kde získala 4,99 procenta hlasů. V kraji měla KSČM podporu 3,65 procenta, v celostátním součtu pak 3,60 procenta hlasů, a proto vypadla ze Sněmovny. Volby vyhrálo Spolu před ANO.

20:15 - Premiér Andrej Babiš (ANO) zůstane ve Sněmovně, i kdyby jeho hnutí ANO nebylo v příští vládě. Uvedl to ve svém dnešním videu na sociálních sítích. Začátkem tohoto týdne v předvolebním rozhovoru řekl, že by z politiky odešel, pokud by ANO skončilo v opozici. Dnes však konstatoval, že by v dolní komoře zůstal a z opozice sledoval, jak jeho oponenti v čele s předsedou ODS Petrem Fialou plní své sliby.

19:45 - "Pan prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodují lékaři. Po dobu pobytu v nemocnici má pan prezident zajištěn informační servis, včetně monitoringu médií, který si sám vyžádal dodávat každý den," napsal Ovčáček ČTK. "Nejdůležitější je ale teď zdraví, a proto s veškerou vážností žádám redakce, aby projevily trpělivost a nevyžadovaly informace každou hodinu nebo každý den. Informace budeme poskytovat s úměrou, jak bude nezbytné," dodal mluvčí na dotaz na aktuální stav prezidenta a na jeho plány ohledně povolebního vyjednávání.

19:34 - Současná hospitalizace prezidenta Miloše Zemana neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci. ČTK to dnes sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Uvedl, že prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodnou lékaři. Vyzval média, aby projevila ohledně informací trpělivost.

18:51 - Jaká ministerstva by pro koalici Pirátů a STAN přicházela v úvahu, bude podle Rakušana vycházet z výsledků voleb. "My samozřejmě ctíme, že koalice Spolu bude mít ve vládě nějakou sílu. Samozřejmě, že ctíme, že jediným kandidátem na premiéra je (předseda ODS) Petr Fiala, a to nebudeme nikterak zpochybňovat, zároveň ale chceme důstojné zastoupení v té vládě, které bude umožňovat prosazovat náš program," uvedl Rakušan. Na dotaz, zda jeho koalice v tomto ohledu má stále za priority digitalizaci a vnitro, přitakal. Uvedl také, že jeho ambice vést ministerstvo vnitra nijak tajná není.

18:29 - Piráti a STAN ustaví v Poslanecké sněmovně dva kluby. Usilovat budou podle předsedy Starostů Víta Rakušana o důstojné místo ve vládě. Nehrozí, že by teď STAN začal hamižně požadovat vše, řekl ČTK po jednání koaličních partnerů Rakušan. Jaká ministerstva a kolik by jich koalice Pirátů a STAN chtěla, nechtěl přiblížit s tím, že na tahu s nabídkou případných křesel a priorit má být jako první koalice ODS, lidovců a TOP 09.

18:14 - Nový poslanec za STAN Martin Exner zůstane starostou Nové Vsi na Mělnicku, ale nejspíš v neuvolněné pozici. Předpokládá, že rok před komunálními volbami by křeslo starosty nikdo nechtěl a funkci by nebylo komu předat. Chtěl by také dokončit velký stavební projekt v obci týkající se opravy silnice a chodníků, řekl dnes ČTK.

18:12 - Dvojka jihomoravské kandidátky Spolu Jiří Horák (KDU-ČSL) si chce k poslaneckému mandátu ponechat i funkci starosty Bučovic na Vyškovsku. Řekl to dnes ČTK. Podle něj si lidovci v kraji polepšili proti předešlým volbám, když počet mandátů rozšířili ze dvou na čtyři. Volby vyhrála koalice Spolu před ANO.

17:35 - Končící středočeský poslanec za Piráty František Kopřiva doufá, že poslanci STAN budou ve Sněmovně prosazovat program koalice PirSTAN a dostane se i na progresivní témata, jako jsou klima, rovné příležitosti mužů a žen nebo manželství pro všechny. Po bitvě je každý generál a přemýšlet nad tím, jestli spojení se STAN Piráty poškodilo, nemá význam, řekl dnes Kopřiva ČTK.

17:31 - Jednička hnutí ANO v Jihomoravském kraji a ministryně financí Alena Schillerová považuje téměř 23.000 preferenčních hlasů, které jí voliči dali ve sněmovních volbách, za velký závazek. Těší ji, že hnutí ANO zůstává nejsilnější mezi stranami, prioritou ale podle ní byla výhra. Uvedla to dnes v odpovědi na dotaz ČTK. Na jižní Moravě vyhrála koalice Spolu s podporou 30,03 procenta před ANO, které získalo podporu 25,36 procenta voličů.

16:50 - Sociální demokracie potřebuje generační výměnu a nové lídry, míní předseda středočeské ČSSD a bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Na facebooku uvedl, že doba bude nejspíš těžká a levice může dostat příležitost tak za osm let. Středočeská ČSSD se bude zabývat povolební situací na jednání krajského předsednictva a krajské konferenci, řekl dnes ČTK celostátní místopředseda a šéf okresní organizace Praha-východ Jan Tvrdý.

16:33 - Experti působící v sídle unijních institucí se shodují, že výrazná většina 108 parlamentních hlasů pro opozici je překvapivým výsledkem. Vznik vlády obou koalic by sice podle nich byl logickým vyústěním voleb, avšak její sestavení nepovažují zdaleka za samozřejmé ani jednoduché.

16:16 - Zájem o hlasování z auta do přenosných schránek byl u sněmovních voleb velmi podobný jako loni na podzim při krajských a senátních volbách. V obou případech se zapojila zhruba čtvrtina z lidí, kteří kvůli koronaviru nemohli do volebních místností. V loňském roce tímto způsobem odevzdalo hlas přes 5000 lidí, zhruba 20.000 lidíbylo v karanténě nebo izolaci, nyní bylo v karanténě nebo izolaci kolem 10.000 lidí, uvedl už dřív náměstek ministra vnitra Petr Vokáč.

15:47 - Od lidí v karanténě nebo izolaci kvůli koronaviru dostala nejvíc hlasů koalice Spolu tvořená ODS, lidovci a TOP 09. Získala 38,1 procenta hlasů. Následuje koalice Pirátů a STAN s 21,4 procenta a SPD s 10,9 procenta. Vládní ANO si vybrala desetina. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu zveřejněných na webu volby.cz. Z auta ve středu a do přenosných schránek ve čtvrtek hlasovalo 2774 lidí.

15:32 - Pokud z parlamentních voleb v České republice vzejde v souladu s očekáváním vláda složená z koalic Spolu a Pirátů se Starosty, může to zlepšit pozici České republiky v Evropské unii. Proevropštější kabinet by zároveň mohl přinést změnu poměrů do Visegrádské skupiny (V4) a lépe vyvážit euroskeptický přístup Polska a Maďarska. Soudí tak bruselští analytici, které dnes oslovila ČTK.

15:15 - Šéfové některých jihočeských firem se shodli, že nová česká vláda by měla řešit rostoucí ceny energií i chybějící síly na trhu práce. Podle některých by měl prezident Miloš Zeman postupovat při povolebních jednáních rychle, řekli dnes ČTK.

15:03 - Nový poslanec za STAN Ondřej Lochman by rád dokončil mandát starosty Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku. Nechce ale brát dva plné platy, proto předpokládá, že se stane neuvolněným starostou. O jeho pokračování v čele radnice by měli rozhodnout zastupitelé, řekl dnes Lochman ČTK.

14:52 - Volby do Sněmovny nemohly dopadnout lépe, řekla ČTK po výhře koalice Spolu primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Ještě větší překvapení než výhra koalice složené z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 je však pro ni propad Pirátů, kteří ve společné koalici se STAN získali kvůli preferenčním hlasům jen čtyři mandáty v celé republice. Přesto obě koalice, které deklarovaly spolupráci, mají 108 mandátů a budou se snažit odsunout vládní ANO do opozice.

14:48 - Hnutí premiéra Andreje Babiše prohrálo parlamentní volby a nebude s to vytvořit koalici s žádným uskupením. V sázce ale bylo více než jen funkce premiéra: Češi zastavili svou zemi na cestě k neliberální demokracii, kterou už dávno kráčí Polsko a Maďarsko. V dnešním komentáři to napsal polský opoziční list Gazeta Wyborcza. Polskou opozici v něm vyzval, aby se poučila z české lekce: jedině sjednocena bude s to porazit vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) a vrátit Polsko do Evropy. List Rzeczpospolita předpokládá, že po vítězství liberální opozice se Praha odvrátí od Visegrádu, tedy od Polska a Maďarska.

14:29 - Voliči v letošních sněmovních volbách v Královéhradeckém kraji nebývale zamíchali pořadím preferenčních hlasů zejména u koalic Spolu a PirSTAN. Za největší "skokany" voleb v kraji mezi budoucími poslanci označil politolog Jiří Štefek starostku Mladých Buků Lucii Potůčkovou (STAN) a ředitele hradeckého Gymnázia J.K. Tyla Matěje Ondřeje Havla (TOP 09) z koalice Spolu. Díky kroužkování se Potůčková vyšvihla se sedmého místa společné kandidátky Pirátů a STAN na první a Havel ze čtvrtého v konkurenci kandidátů ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

14:18 - "Krátce po 13. hodině jsme přijali k hospitalizaci prezidenta republiky Miloše Zemana na mé doporučení. Důvodem hospitalizace jsou komplikace, které provázejí jeho chronické onemocnění, pro které je u nás léčen. Přesně známe diagnózu, tím způsobem jsme schopni zacílit léčbu tak, jak má vypadat. V tuto chvíli je pacient hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny ÚVN a je v péči odborníků," řekl Zavoral.

14:15 - Důvodem hospitalizace prezidenta Miloše Zemana jsou komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Médiím to dnes v krátkém prohlášení před Ústřední vojenskou nemocnicí v Praze řekl Zemanův ošetřující lékař a ředitel nemocnice Miroslav Zavoral. Zeman je podle něj hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny.

14:07 - Dlouhá a komplikovaná jednání o sestavení nové vlády mohou ohrozit ekonomickou stabilitu země a její křehký hospodářský růst. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ředitel centra IDEA Jan Švejnar. Nyní je správná doba na restart ekonomiky, ČR se musí vrátit k reformám, doplnil člen Národní ekonomické rady vlády Tomáš Sedláček.

13:57 - Vedení středočeské KSČM se zřejmě zachová podobně jako výkonný výbor strany, který v reakci na výsledky sněmovních voleb rezignoval. Rozhodovat se o tom bude tento týden, řekl dnes ČTK předseda středočeské KSČM Stanislav Grospič.

13:38 - Výsledek parlamentních voleb v České republice, po kterých mají většinu dvě koalice dosud opozičních stran, překvapil nejen německá média, ale částečně i německé politology. Otázkou podle odborníků oslovených ČTK zůstává, jak dlouho bude vznik vlády trvat, protože další krok závisí na prezidentovi Miloši Zemanovi. Experti tak nevylučují, že vládu bude mít Česko až po Německu, kde byly parlamentní volby v září a kde se očekává vznik vládní koalice do Vánoc.

13:36 - Nově zvolení poslanci za Zlínský kraj Eliška Olšáková (STAN) a Robert Stržínek (ANO), kteří jsou zároveň starosty, se zatím nerozhodli, zda budou nadále ve vedení měst. Chtějí situaci nejdříve probrat se svými kolegy na radnicích i v poslaneckých klubech, řekli dnes ČTK. Olšáková je od roku 2014 starostkou Valašských Klobouk na Zlínsku, kde žije asi 5000 lidí. Stržínek je druhým volebním obdobím starostou Valašského Meziříčí na Vsetínsku s 22.000 obyvateli.

13:20 - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ocenila vysokou volební účast a popřála Česku nekonfliktní a úspěšný proces vytváření vládní koalice.

13:12 - Prezident Miloš Zeman na základě doporučení ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala souhlasil s hospitalizací v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze, sdělil dnes na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Ambulance s prezidentem dorazila okolo 12:45 na akutní příjem ÚVN. Za asistence zdravotníků byl prezident v nemocnici přijat.

13:03 - Po sněmovních volbách podle médií všechno směřuje k vládě bez současného premiéra Andreje Babiše (ANO). Velkou neznámou je ale, jak do sestavování nové vlády může zasáhnout prezident Miloš Zeman, uvádějí ve svých komentářích české zpravodajské servery. Nejvíc hlasů získala koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), ale kvůli přepočtu hlasů bude mít 71 poslanců, zatímco druhé ANO obsadí 72 křesel. Třetí koalice Pirátů a Starostů (PirSTAN) bude mít 37 mandátů a poslední SPD 20 křesel. Spolu a PirSTAN už v sobotu oznámily, že chtějí vytvořit vládu. Zeman ale opakovaně uváděl, že sestavením vlády pověří šéfa nejúspěšnější strany, nikoli lídra některé z volebních koalic.

12:55 - Složit ve Sněmovně většinu bude chtít podle dosavadního šéfa Sněmovny za ANO Radka Vondráčka i hnutí Andreje Babiše. Uvedl, že premiér a jeho hnutí nechce "dělat žádné triky a protahování". Babiš podle něj spolustraníkům řekl, že ANO dá jednu jasnou nabídku, a když to nikam nepovede, nebude jednání protahovat. Platí, že máme nejvíc mandátů, je to sice o jeden, ale je to mandát, konstatoval.

12:36 - Prezident Miloš Zeman byl dnes hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), řekla ČTK bez dalších podrobností mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Prezidentův ošetřující lékař Miroslav Zavoral poskytne ke zdravotnímu stavu hlavy státu ve 14:00 komentář médiím. Ambulance s prezidentem odjela z lánského zámku kolem poledne krátce po odjezdu premiéra Andreje Babiše (ANO), který se předtím se Zemanem sešel.

12:25 - Volby dopadly skvěle pro tuto zemi, protože se podařilo odstavit nedemokratické síly, pro Piráty je ale výsledek zdrcující, řekla dnes ČTK čtyřka jihomoravské kandidátky PirSTAN Michal Marciniszyn (Piráti). Kvůli výsledku voleb se rozhodl skončit s aktivní politikou. Dokončí nynější funkce, pokud mu to dovolí budoucí zaměstnavatel, do dalších funkcí kandidovat nehodlá. Členem strany ale zůstane. Piráti ztratili v celostátním měřítku 18 mandátů a získali jen čtyři poslance, protože voliči společné kandidátky hodně kroužkovali zástupce STAN. Na jižní Moravě nebudou mít Piráti žádného poslance.

12:17 - Místopředseda Starostů Petr Gazdík věří, že prezident Miloš Zeman bude vyžadovat pro pověření sestavováním vlády 101 podpisů. Ty může na základě výsledků sobotních voleb dát dohromady koalice ODS, TOP 09 a lidovců Spolu s Piráty a Starosty. Gazdík v této souvislosti zmínil možnost ukázat prezidentovi parlamentní většinu. V dnešním diskusním pořadu Prima a CNN Prima News Partie Terezie Tománkové poukázal na to, že koaliční strany mají většinu nejen ve Sněmovně, ale i v Senátu.

12:14 - Hlavním úkolem nového kabinetu by měla být podle předsedy Asociace exportérů Jiřího Grunda daleko přísnější fiskální politika. Očekává od nové vlády úsporná opatření. Míní, že prezident pověří premiéra Andreje Babiše (ANO) sestavením vlády jako prvního, ale ten neuspěje. Očekává sestavení vlády pod taktovkou předsedy ODS, nejsilnějšího subjektu koalice Spolu, Petra Fialy. Koalice Spolu tvoří kromě ODS také TOP 09 a KDU-ČSL.

11:52 - V Královéhradeckém kraji byla nejvyšší účast při sněmovních volbách v obci Sekeřice na Jičínsku, kam přišlo k urnám 88,35 procenta voličů. Naopak nejnižší účast zaznamenali v kraji v obci Radvanice na Trutnovsku, a to 54,22 procenta. V Královéhradeckém kraji byla letos průměrná volební účast 67,86 procenta, mírně vyšší než před čtyřmi lety při volbách do Sněmovny.

11:47 - Vítěz letošních sněmovních voleb, koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09, uspěla z velkých měst ve Zlínském kraji nejvíce v Uherském Hradišti. Získala tam 30,25 procenta hlasů, druhé ANO tam mělo 24,13 procenta. Koalice Spolu zvítězila ve všech okresních městech v kraji s výjimkou Kroměříže, kde získalo nejvíce hlasů hnutí ANO. Z Kroměříže pochází předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, stejně jako před čtyřmi lety byl lídrem kandidátky ANO ve Zlínském kraji.

11:36 - Starosta Votic na Benešovsku Jiří Slavík (TOP 09), který se dostal z desátého místa středočeské kandidátky Spolu do Sněmovny, zřejmě zůstane i v čele radnice. Předpokládá, že se mu podaří práci poslance a zbývající rok ve funkci starosty skloubit. Zásadní investiční akce ve městě jsou připraveny a zbývá je dokončit, setrvání na radnici bude zřejmě jednodušší než předávat rozdělanou práci nástupci a vše mu vysvětlovat, řekl dnes Slavík ČTK. V příštím týdnu ale ještě vše uváží.

11:30 - Slovenská vicepremiérka a šéfka nejmenší vládní strany Za lidi Veronika Remišová dnes blahopřála koalici Spolu k vítězství v sobotních volbách do české Poslanecké sněmovny. Jde o první přední slovenskou političku, která veřejně komentovala výsledky hlasování českých voličů.

11:22 - "Blahopřeji vítězům voleb a všem poslancům, kteří byli zvoleni, bez ohledu na jejich příslušnost k politickým stranám a uskupením. Přeji jim mnoho úspěchů v jejich další práci," uvedl v prohlášení pro média prezident Miloš Zeman.

11:18 - Poslanec Milan Brázdil opět zamíchal v Olomouckém kraji na kandidátce ANO pořadím v počtu preferenčních hlasů. Ačkoliv kandidoval z šestého místa, přeskočil v celkovém počtu i dvojku kandidátky, svého poslaneckého kolegu Jaroslava Faltýnka. Dostal 6497 hlasů oproti Faltýnkovým 5182 hlasům, vyplývá to z výsledků voleb. Díky přednostním hlasům získal mandát i proděkan právnické fakulty Michael Kohajda z koalice Spolu, který kandidoval ze sedmého místa. Voliči kroužkováním dostali do Sněmovny z páté pozice koalice Pirátů a STAN také zastupitelku Hanu Naiclerovou.

11:12 - Nejvyšší volební účast při sněmovních volbách v Moravskoslezském kraji byla v obci Nová Pláň na Bruntálsku, kam přišlo k volebním urnám 89,8 procenta voličů. Naopak nejmenší zájem o volby měli lidé v ostravském městském obvodu Vítkovice - jen 38,9 procenta a v obci Čermná ve Slezsku na Opavsku, kde to bylo 39,8 procenta. Celkově byla volební účast v regionu vyšší než před čtyřmi lety, když přišlo volit 60,56 procenta oprávněných voličů, v roce 2017 jich bylo jen 55,86 procenta. I přes vyšší volební účast ale kraj stále patří k regionům, kde lidé k volbám chodí nejméně. Hůře na tom letos byly jen Ústecký a Karlovarský kraj s volební účastí pod 60 procent. Naopak v hlavním městě přišlo k urnám 70,15 procenta voličů, nejvíce v zemi. 

11:04 - Volby do Poslanecké sněmovny mnoho lidí k urnám ve vyloučených lokalitách v Ústeckém kraji nepřilákaly. Účast byla jako tradičně velmi nízká. V některých okrscích přišlo v pátek a v sobotu méně než deset procent voličů. V rámci celého Ústeckého kraje činila 57,65 procenta a byla tak druhá nejnižší po Karlovarském kraji. Zároveň je to nejvyšší účast ve volbách do Sněmovny od vzniku samostatných krajů.

10:59 - V Jihomoravském kraji překonala ve sněmovních volbách ČSSD pětiprocentní hranici pouze ve dvou ze sedmi okresů, a to na Blanensku a Vyškovsku. V ostatních měla podporu nad čtyři procenta s výjimkou okresu Brno-venkov, kde získala pouze 3,90 procenta hlasů. Vyplývá to z webu Českého statistického úřadu. V kraji strana získala podporu 4,41 procenta hlasů, v celostátním měřítku 4,65 procenta a vypadla ze Sněmovny.

10:48 - Koalice Spolu vyhrála sněmovní volby v polovině středočeských okresů, v druhé půlce zvítězilo hnutí ANO. Nejlepšího výsledku dosáhla koalice Spolu v okolí Prahy, kde ji volilo přes 38 procent lidí. ANO nejvíc uspělo na Rakovnicku, hlas mu tam dalo více než 30 procent voličů. 

10:41 - Nejvyšší volební účast v Karlovarském kraji byla při sněmovních volbách v Pomezí nad Ohří, kde volilo 80,08 procenta voličů. Naopak nejnižší zájem o volby byl tradičně ve Vřesové na Sokolovsku, kde přišlo volit jen 27,16 procenta voličů. Celkem v Karlovarském kraji přišlo k volbám 57,10 procenta oprávněných voličů, což byla vůbec nejnižší volební účast ze všech krajů České republiky.

10:30 - V jihomoravských obcích zasažených červnovým tornádem vyhrálo ve sněmovních volbách hnutí ANO, výjimkou jsou Lužice, kde zvítězila koalice Spolu. Vládní hnutí nejčastěji volili lidé v Hruškách, Moravské Nové Vsi, Mikulčicích i Hodoníně. Vyplývá to z webu Českého statistického řadu. Celkovým vítězem voleb v ČR je koalice Spolu složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

10:26 - Nejvyšší volební účast ve sněmovních volbách ve Zlínském kraji byla v Hostějově na Uherskohradišťsku. Svůj hlas tam odevzdalo 34 z 38 oprávněných voličů, volební účast tam byla 89,47 procenta. Jde o nejmenší obec v kraji, na začátku roku tam žilo 46 obyvatel, průměrný věk činil 35,9 roku. V Hostějově byla nejvyšší volební účast také při minulých sněmovních volbách, kdy činila 91,67 procenta. Naopak nejmenší volební účast v kraji byla letos ve Vlachově Lhotě na Zlínsku, kde přišlo 55,68 procenta voličů.

10:14 - Koalice Spolu zvítězila v Jihomoravském kraji v pěti okresech, a to Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav a Vyškov. Ve zbylých dvou okresech Hodonín a Znojmo dominovalo hnutí ANO. Celkovým vítězem voleb v ČR byla koalice Spolu složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

10:09 - Koalice Spolu vyhrála ve všech pěti okresních městech na Vysočině, nejvýraznější náskok před druhým hnutím ANO měla v Pelhřimově, kde je dělilo takřka sedm procent hlasů. Nejtěsnější vítězství zaznamenala v Třebíči, kde zisk 26,95 procenta hlasů představoval vítězství o tři desetiny hlasu. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Volební účast byla nejvyšší v Pelhřimově.

10:05 - Stát letos zaplatí uskupením za hlasy voličů ve sněmovních volbách podle propočtů ČTK zhruba 515 milionů korun. Rozdělí si je osm formací, která získala nad 1,5 procenta hlasů. Částka bude vyšší než před čtyřmi lety. Příspěvek na činnost bude pobírat vedle čtveřice sněmovních koalic a hnutí také Přísaha, ČSSD a KSČM, které se do dolní komory nedostaly. Úspěšná koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), ANO, koalice Pirátů se Starosty a SPD dostanou taky dotace za mandáty, na jeden je roční příspěvek 900.000 korun.

9:58 - V porovnání s minulými sněmovními volbami v roce 2017 o nejvíce voličů přišla z parlamentních stran KSČM. Volilo ji letos 193.817 lidí, což je o 199.283 méně než před čtyřmi lety. Sociální demokraté dostali letos 250.397 hlasů, o 117.950 méně než při minulých sněmovních volbách. Pokles voličské přízně postihl rovněž hnutí ANO, které dostalo 1,458.140 hlasů, o 41.973 méně než v roce 2017. Nejmenší úbytek zaznamenalo hnutí SPD s letošními 513.910 voliči, což bylo o 24.664 lidí méně než před čtyřmi lety.

9:46 - Na očekávané problémy povolebního vyjednávání upozornila i rakouská veřejnoprávní rozhlasová a televizní společnost ORF. "Populistická strana ANO premiéra Andreje Babiše v parlamentních volbách utrpěla ztráty a podlehla konzervativnímu opozičnímu bloku Spolu. Ten má společně s levicově liberální koalicí většinu. Našeho souseda ale v každém případě čeká složité vytváření vlády," uvedla ORF.

9:34 - Generálního ředitele největší české mlékárny Madeta Milana Teplého potěšilo, jak dopadla ve volbách koalice Spolu. Je zvědav, jaký postup zvolí prezident Miloš Zeman. Teplý míní, že prezident dnes pověří premiéra Andreje Babiše (ANO) sestavením vlády. Nový kabinet bude muset škrtat ve výdajích, začít šetřit a měl by zastavit Green Deal, řekl dnes ČTK Teplý.

9:22 - Přestože koalice tří stran Spolu získala ve volbách do Poslanecké sněmovny většinu hlasů, záleží nyní na prezidentovi Miloši Zemanovi, kdo bude pověřen sestavováním vlády. Zeman by mohl vyčkávat a jednání o sestavení vlády by se mohla v nejzazším případě táhnout až do roku 2023, kdy skončí jeho funkční období, upozornil v komentáři pro rakouskou agenturu APA Daniel Martínek, výzkumný pracovník z rakouského Institutu pro dunajský prostor a střední Evropu (IDM).

9:01 - Poraženým v parlamentních volbách v České republice se stalo populistické hnutí ANO premiéra Andreje Babiše, ale i přes vítězství opozice hrozí na politické scéně patová situace. Záležet bude totiž nyní na prezidentovi Miloši Zemanovi. Na tomto hodnocení se shodují německá média. Saský deník Sächsische Zeitung výsledek označil za bod zvratu.

8:46 - Koalice Spolu složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 ve sněmovních volbách získala drtivou podporu v Brně, odkud pochází lídr Spolu a předseda ODS Petr Fiala. Koalice dostala 34,45 procenta hlasů, druhé ANO mělo 21,46 procenta hlasů. Vyplývá to z webu Českého statistického úřadu.

8:39 - Šéf ODS Petr Fiala se v pondělí obrátí na Zemana s žádostí o setkání. Prezident v minulosti opakovaně uvedl, že kabinet bude podle jeho pověření sestavovat lídr nejsilnějšího poslaneckého klubu, kterým bude ANO současného premiéra Andreje Babiše. "Prezident má právo pověřit sestavením vlády, koho uzná za vhodné. Ale podstatné je, že v ČR se musí vláda opírat o většinu v Poslanecké sněmovně," řekl Fiala.

8:28 - Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny v České republice mohou naznačovat, že populismus ve střední Evropě je na ústupu, napsal deník The New York Times poté, co hnutí ANO Andreje Babiše skončilo těsně druhé za konzervativní koalicí Spolu. Za jednu z příčin této tendence přitom deník označil i porážku bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v posledních volbách. Trumpův neúspěch podle něj vedl ke ztrátě důvěry v populistické lídry.

8:12 - Povolební jednání často bývají dlouhá a náročná, v tomto případě se ale zdá, že role jsou rozděleny. Koalice Spolu a koalice Pirátů se STAN podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu a zavázaly se jednat o vládě pouze společně, tudíž nevstoupí do jednání s dalšími subjekty. Hnutí ANO ale potřebuje pro sestavení 101 křesel minimálně jednu z těchto stran, bez které vládu nesestaví. Není navíc vůbec jasné, že by došlo ke spolupráci s SPD. "Co se týče jednání s hnutím ANO, neumíme si představit, že by byl premiérem opět Andrej Babiš, protože je trestně stíhaný," řekl Okamura na tiskové konferenci ve Sněmovně 14. září. Místopředseda strany Radim Fiala v sobotu uvedl, že v případné vládě by neměl být Babiš premiérem. 

8:00 - Připomeňme si ve stručnosti hlavní sobotní události. Vítězem sněmovních voleb se po sečtení 100 % hlasů stala koalice Spolu, která předběhla hnutí ANO. Třetí je koalice Pirátů a STAN, ačkoliv Piráti získali pouze 4 křesla ve Sněmovně. ČSSD a KSČM se do Sněmovny nedostaly vůbec a jejich předsedové, Jan Hamáček a Vojtěch Filip, skládají rezignace. 

Témata: Volby volby 2021