Spolu, Piráti a STAN chtějí vytvořit vládu. Petr Fiala má být premiérem

Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala, Marian Jurečka

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. října 2021 22:05

Koalice Spolu, která zahrnuje ODS, lidovce a TOP 09, a koalice Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) dnes podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Požádaly prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení kabinetu. Koalice současně budou jednat o vládě pouze společně a nevstoupí do jednání s dalšími subjekty, řekl Fiala.

Vítězná koalice Spolu a třetí Piráti se Starosty budou mít v nové Sněmovně 108 mandátů. Jejich lídři se dnes večer sešli a po necelé hodině prezentovali společné memorandum.

"Strany deklarují vůli vytvořit společně vládu a žádají prezidenta, aby pověřil Petra Fialu jednáním o sestavení takové vlády," řekl Fiala. V nejbližších dnech budou obě koalice jednat o programu a budoucím uspořádání.

Předseda ODS Petr Fiala v povolebním projevu uvedl, že demokratické koalice mají většinu a mají šanci sestavit většinovou vládu. Podle téměř kompletních výsledků voleb získají Spolu a Piráti se Starosty dohromady 108 mandátů.

"Jedeme poblahopřát vítězům, což se sluší. A deklarovat, že spolu chceme spolupracovat," řekl novinářům před jednáním šéf STAN Vít Rakušan. Předseda Pirátů Ivan Bartoš doplnil, že je otázkou, jak se zachová prezident Miloš Zeman. V minulosti opakovaně uvedl, že kabinet bude podle jeho pověření sestavovat lídr nejsilnějšího poslaneckého klubu, kterým bude ANO současného premiéra Andreje Babiše.

Témata: volby 2021 (ODS KDU-ČSL TOP 09) Spolu Starostové a nezávislí (STAN)