Výsledky voleb jsou pro komunisty zdrující!

sjezd KSČM

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. října 2021 17:48

Komunisti se poprvé od vzniku strany v roce 1921 nedostanou do Sněmovny. Podle propočtů ČTK získali 3,68 procenta. V roce 2017 měli 7,76 procenta a 15 mandátů. Poslední průzkum agentury Median jim předpověděl zisk 4,4 procenta.

KSČM, která letos slavila 100. výročí, zatím ve Sněmovně nechyběla, doposud byla vždy v opozici. Podporovala ale poslední menšinovou vládu ANO a ČSSD.

KSČM vznikla v březnu 1990 jako nástupnická organizace Komunistické strany Československa (KSČ), která v roce 1948 na více než 40 let nastolila v Československu totalitní režim.

Moravskoslezský lídr komunistů: Doufám ve změnu vedení

Moravskoslezský lídr komunistů a dosavadní poslanec Leo Luzar považuje po debaklu ve sněmovních volbách změnu ve vedení strany za nutnou. Řekl to dnes ČTK. Komunisté nedosáhli na pětiprocentní hranici zajišťující vstup do Poslanecké sněmovny.

"Je to velké zklamání. Nezastírám, že ty výsledky jsme očekávali přes pět procent. Aktuální výsledek odpovídá náladě lidí. Pro nás jako KSČM již měl být signifikantní výstup krajských voleb," uvedl Luzar. Připomněl, že kvůli pandemii covidu-19 komunisté nemohli uspořádat sjezd, na němž by řešili právě špatné výsledky v krajských volbách. "Za 14 dní máme sjezd. Předpokládám, že ten sjezd se bude věnovat otázce změny vedení. Věřím tomu, že sjezd určí nové vedení strany a nový směr strany," uvedl Luzar. Doplnil, že osobně kandiduje na předsedu strany. "Výsledky vnímáme a za 14 dní budeme moudřejším," dodal.

Témata: volby 2021 KSČM