Jak vypadaly předvolební průzkumy? Andrej Babiš byl favoritem!

Andrej Babiš (ANO)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. října 2021 15:01

lasování v letošních volbách do Sněmovny dnes ve 14:00 skončilo. Lidé určili, které z 22 stran, hnutí a koalic budou mít poslance a které budou mít šanci podílet se na vládě. Podle průzkumů by v dolní komoře mělo mít zastoupení nejméně sedm stran, další tři se pohybovaly kolem vstupní pětiprocentní hranice.

Favoritem ve volbách bylo vládní hnutí ANO premiéra Andreje Babiše, které by podle průzkumů mohlo získat nejméně čtvrtinu hlasů. Druhé místo patřilo koalici Spolu, kterou vytvořily ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, a třetí příčka koalici Pirátů a Starostů. Místo ve Sněmovně mělo podle průzkumů jisté hnutí SPD Tomia Okamury.

Kolem pětiprocentní hranice se pohybovaly KSČM, ČSSD a hnutí Přísaha bývalého policisty Róberta Šlachty. Z ostatních uskupení si v průzkumech vedla nejlépe Trikolóra se Svobodnými a Soukromníky.

Letošní volby byly označovány za souboj o charakter demokracie a další směřování ČR a také jako referendum o setrvání Babiše v politice. Premiér a předseda ANO má sice od prezidenta Miloše Zemana přislíbeno, že bude v případě vítězství znovu pověřen sestavením vlády. není ale jisté, zda bude mít ve Sněmovně vládního partnera s dostatečným počtem hlasů.

Většinu v dolní komoře mohly získat obě volební koalice, které by kabinet sestavovaly na třetí pokus v případě, že Babiš dvakrát neuspěje. Třetí nominace na sestavení vlády už podle ústavy není v rukou prezidenta, ale předkládá mu ji předseda Sněmovny.

ANO obhajuje 78 poslaneckých mandátů, jeho vládní partner z ČSSD 15 míst, stejně jako KSČM, která kabinet podporovala. ODS obhajuje 25 křesel, Piráti 22 míst, KDU-ČSL deset a TOP 09 sedm a STAN šest mandátů, dohromady 70 míst. SPD obhajuje zbylých 22 křesel.

Témata: volby 2021 Andrej Babiš