Zeman dál upravuje program, v televizi nebude! Je nemocný, přiznal Ovčáček!

Miloš Zeman

Autor: stars24.cz, ČTK

8. října 2021 12:10

Pražský hrad zrušil kvůli zdraví účast prezidenta Miloše Zemana v nedělní povolební debatě na CNN Prima News. Televize to uvedla na svém webu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nevyloučil ani odložení avizované nedělní schůzky s předsedou hnutí ANO a premiérem Andrejem Babišem.

"Pana prezidenta navštívil profesor Miroslav Zavoral, který je ošetřujícím lékařem pana prezidenta. Pan profesor doporučil panu prezidentovi, aby omezil pracovní aktivity, které má naplánovány. Pana prezidenta to nesmírně mrzí, musí zrušit účast v nedělní Partii na Primě,“ citovala televize Ovčáčka.

Zeman je dva týdny ve stavu nemocných, řekl mluvčí

Prezident Miloš Zeman je 14 dnů ve stavu nemocných, současný stav ho neomezuje ve výkonu ústavních povinností, řekl dnes Rádiu Z prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman podle něj nyní na zámku v Lánech nabírá síly, pravidelně k němu jezdí jeho ošetřující lékař Miroslav Zavoral. Spekulace o vážném stavu prezidenta označil za fámy a dezinformace.

Mluvčí odmítl, že by Pražský hrad měl zveřejnit podrobnosti o Zemanově zdravotním stavu. Prezidentovo zdraví je v poslední době kvůli nejasnostem v popředí mediálního zájmu.

"Pan prezident musí nabrat sil, musíme si uvědomit, že panu prezidentovi je 77 let, to už je věk stáří a to se prostě musí některé neduhy objevit," řekl Ovčáček. "Chtěl bych rozptýlit všechny ty fámy, dezinformace, různé obavy, o pana prezidenta je velmi dobře postaráno, je mu poskytována vysoce kvalitní péče," dodal. Současný stav podle něj Zemana nijak neomezuje ve výkonu jeho ústavních pravomocí a prezident je připraven přispět k sestavení vlády.

Odmítl, že by Zemanovo okolí mohlo jeho zdravotní stav zneužívat ve svůj prospěch. "K ničemu takovému nedochází, naší snahou je pomoci panu prezidentovi, být mu po ruce," řekl.

Za prioritu označil to, aby Zeman "nabral sil a byl pevného zdraví". Dokazování, v jakém stavu prezident je, považuje za nedůležité. Když jsou lidé nemocní, potřebují podle něj být "chvíli v klidu". Poznamenal, že Zeman je 14 dnů ve stavu nemocných, což nepovažuje za důvod, aby podával abdikaci.

Bližší podrobnosti ohledně zdravotního stavu mluvčí uvést nechtěl, zdraví podle něj není věcí ke komentování. K dřívějšímu výroku Zemana, že je povinností prezidenta republiky zveřejnit zprávu o jeho zdravotním stavu, řekl, že Pražský hrad informaci zveřejnil během zářijového pobytu prezidenta v Ústřední vojenské nemocnici. Poznamenal, že v době, kdy je veřejný prostor "plný nenávistných výroků", bude Pražský hrad postupovat "úplně jiným způsobem, s rozvahou". Dodal, že Kancelář prezidenta republiky uvádí podstatné informace, které veřejnost potřebuje znát.

Zdravotní stav prezidenta se stal v posledních dnech jedním z hlavních mediálních témat, a to kvůli spekulacím o jeho zhoršení. V září strávil Zeman osm nocí v ÚVN, podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, během něhož prezident podstoupil několik vyšetření a dostával infuze. Od té doby je Zeman v Lánech, kde absolvoval několik pracovních schůzek se zástupci vlády a opozice, přijal také maďarského premiéra Viktora Orbána.

Ve čtvrtek Zemana v Lánech navštívil Zavoral, který mu měl podle Deníku N již v pondělí doporučit jedno- až dvoudenní pobyt v nemocnici. Zeman to odmítl. Po čtvrteční kontrole se prezident rozhodl volit na zámku v Lánech, v minulosti svůj hlas pravidelně odevzdával v základní škole v pražské Brdičkově ulici. Podle vyjádření Pražského hradu bude na doporučení lékaře upraven i další program.

Témata: Miloš Zeman Jiří Ovčáček