Superdebata ČT: Vášně kvůli bývalému předsedovi lidovců! Hamáček se má omluvit!

Jan Hamáček

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. října 2021 8:38 | Aktualizováno: 7. října 2021 9:56

Další z předvolebních debat lídrů jednotlivých kandidujících subjetků ve středu večer odvysílala ČT. Velké vášně vyvolal apel na voliče KDU-ČSL, která je součástí koalice Spolu, ze strany předsedy ČSSD Jana Hamáčka.

Zajímavý moment přišel v samém závěru debaty, kdy měl každý z lídrů k dispozici 30 vteřin na to, aby libovolným způsobem oslovil voliče. Zatímco například Petr Fiala jako vůdčí osobnost koalice Spolu apeloval na důchodce, Jan Hamáček se zaměřil na voliče lidovců, které by rád přesvědčil k volbě sociální demokracie. 

Vicepremiér se jim pokusil namluvit, že je koalice Spolu nereprezentuje. "Máme hodně společného a já jsem přesvědčen, že kdyby v této situaci volil Josef Lux (předseda KDU-ČSL mezi lety 1990 až 1998, v r. 1999 zemřel po vážné nemoci - pozn. red.), tak by hlasoval pro sociální demokracii," řekl Hamáček.

Zástupce KDU-ČSL tím řádně rozhořčil. Vdova po zesnulém politikovi kvůli tomu dokonce volala předchozímu i nynějšímu předsedovi strany. 

"Josef Lux by ČSSD nikdy nevolil! Teď mi volala velmi rozhořčená Věra Luxová. Jménem Věry Luxové se proti jeho výroku rázně ohrazuji a žádám o jeho omluvu. Josef Lux jako ideový otec čtyřkoalice by jistě podpořil projekt Spolu," uvedl na twitteru Marek Výborný.

To co jsi dnes použil Honzo @jhamacek v debatě za argumentaci je hodně za hranou férové diskuse! Po tvém vyjádření mi volala Věra Luxová a teď i napsala za sebe i svou rodinu jasnou reakci! Omluva by myslím byla na místě. pic.twitter.com/20q4XmL5mq

— Marian Jurečka (@MJureka) October 6, 2021

Podle současného šéfa lidovců byla Hamáčkova argumentace hodně za hranou. "Po tvém vyjádření mi volala Věra Luxová a teď i napsala za sebe i svou rodinu jasnou reakci! Omluva by, myslím, byla na místě," napsal Marian Jurečka.

"Určitě by ČSSD nevolil a už vůbec ne tu, která tady ničí naši zemi společně s komunisty a stébákem!" dodal Jurečka na závěr vyhroceného sporu.

Témata: Jan Hamáček volby 2021 KDU - ČSL Marian Jurečka (KDU-ČSL) Marek Výborný (KDU-ČSL)