Politická dohra utkání Sparta-Rangers: A dost, je mi smutno, reagují členové vlády!

Andrej Babiš

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. října 2021 15:05

Asi málokdo čekal, že pokračování sporu mezi pražskými S a glasgowskými Rangers vyvolá i politickou reakci. Stalo se. Na sociálních sítích se ke kauze vyjádřil premiér Andrej Babiš i ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Spor se již od jara točí kolem finského fotbalisty ve službách skotského klubu Glena Kamary. Po slovní výměně s ním dostal slavistický stoper Ondřej Kúdela trest za údajný rasismus, který se však dle českých fanoušků nepodařilo prokázat. Skotští příznivci jsou vesměs opačného názoru.

Ve čtvrtek odehráli Rangers pro změnu utkání se Spartou. Dětské obecenstvo dávalo najevo nevoli při každém doteku Kamary s míčem. Záložník černé pleti byl nakonec v zápase po dvou žlutých kartách vyloučen.

Ve Skotsku si ovšem hlasité projevy dětí opět spojují s rasismem, podle některých členů české vlády jsou však některé reakce za hranou.

"A dost! Zaměrně šířené nechutné urážky českých dětí v médiích a na internetu do fotbalu nepatří a do dobrých vztahů mezi dvěma zeměmi už vůbec ne," uvedl na twitteru ministr zahraničí Jakub Kulhánek, který si na pondělí předvolal britského velvyslance. 

Podporu tomuto kroku vyjádřili Jan Hamáček i Andrej Babiš. "Je ten svět ještě normální? Čtu si, co po zápase Sparta-Rangers rozpoutali Skoti, jejich média, je mi z toho smutno. To už bude každý pokřik na fotbale spojován s barvou pleti? To necháme na sítích urážet děti?" napsal premiér. 

Témata: AC Sparta Praha Skotsko Andrej Babiš Jakub Kulhánek Fotbal