Platy státních zaměstnanců porostou! Jen ne o tolik, kolik ČSSD chtěla!

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. září 2021 21:22

Ministři za ČSSD nepodpořili podle Jana Hamáčka státní rozpočet na příští rok, protože navrhované zvýšení platů zaměstnanců státu jen o 1400 korun nepokryje ani inflaci. Strana chce dál jednat o navýšení platů hasičů, policistů, zdravotníků, vojáků, učitelů i pracovníků v sociálních službách o 3000 korun.

Hamáček to napsal na twitteru. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na sociálních sítích informovala, že vláda nejednala o návrhu na zvýšení minimální mzdy.

"Pro rozpočet hlasovali členové vlády za ANO, zdržel se ministr zemědělství (Miroslav) Toman," uvedla na tiskové konferenci ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s tím, že sociální demokraté pro rozpočet nehlasovali už v minulosti, a vláda se proto před volbami nerozpadne.

Ministři @CSSD dnes nepodpořili návrh státního rozpočtu. Zvýšení platů zaměstnanců státu jen o 1400 Kč nepokryje ani inflaci. V rámci dalšího procesu budeme usilovat o navýšení platů mj. hasičů, policistů, zdravotníků, vojáků, učitelů i pracovníků v sociálních službách o 3000 Kč.

— Jan Hamáček (@jhamacek) September 27, 2021

Vláda má rozpočet odevzdat Sněmovně do 30. září, což podle Schillerové dodrží. Zákon pak bude posuzovat Sněmovna v novém složení vzešlém z říjnových voleb. Na tiskové konferenci Schillerová uvedla, že nechce, aby stát v příštím roce hospodařil v rozpočtovém provizoriu. Doufá, že nová Sněmovna bude "státotvorná" a strany se budou snažit na rozpočtu domluvit.

"Pan premiér dnes odmítl zařadit návrh na zvýšení minimální mzdy na jednání vlády, uvedla Maláčová na twitteru s tím, že o její výši se tak bude vyjednávat až v říjnu, tedy po sněmovních volbách. Schillerová termín potvrdila.

Témata: platy Jan Hamáček