Zeman už není v nemocnici! Lékaři ho propustili, má program v Lánech!

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: stars24.cz, ČTK

22. září 2021 11:07 | Aktualizováno: 22. září 2021 12:19

Prezident Miloš Zeman byl dnes propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze, ve které strávil osm nocí. Podle zpravodaje ČTK z ní za doprovodu pracovníků Pražského hradu odjel kolem 10:45.

Lékaři ho v prvních dnech podrobili několika vyšetřením, život ohrožující problémy podle prezidentova mluvčího nenalezli. Zjistili, že trpí mírným vyčerpáním a dehydratací, dostával proto infuze. Pražský hrad označuje více než týdenní pobyt v nemocnici za rekondiční.

Zemana na vozíku před pavilon, kde byl hospitalizován, přivezl podle zpravodaje ČTK pracovník jeho ochranné služby. Prezident před nástupem do automobilu zamával čekajícím novinářům. Doprovodila ho manželka Ivana, ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš nebo tajemník prezidenta Jaroslav Hlinovský.

Zeman před odjezdem odpověděl na novinářský dotaz, jak se po hospitalizaci cítí. Protože novináři směli čekat na místě, které bylo od prezidenta vzdálené, nebyla odpověď slyšet. Podle Kruliše Zeman řekl, že se cítí dobře, a zmínil, že mu lékaři aplikovali draslík. Cítí se proto být posílen silou draslíku. Podle videozáznamu se na konci odpovědi prezident označil za "draslíkového muže". Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na dotaz ČTK zopakoval, že prezident v ÚVN absolvoval rekondiční pobyt, který zahrnoval i podávání infuzí.

Zeman z nemocnice zamířil do Lán, kde ho dnes čeká pracovní program. Setká se postupně s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), předsedou ODS Petrem Fialou a šéfem SPD Tomiem Okamurou.

Podle zpravodaje ČTK do pavilonu, kde byl Zeman hospitalizován, přijeli dopoledne zástupci protokolu Pražského hradu. Přivezli s sebou květiny nebo bednu jablek. U pavilonu čekali novináři. Ochranka nemocnice jim zakázala pořizovat fotografie nebo záznamy. Jeden z novinářů, který zákaz nerespektoval, byl za asistence policie z nemocničního areálu vyveden. Odjezd prezidenta z nemocnice ale mohli novináři vyfotografovat.

Zeman do střešovické nemocnice nastoupil v úterý 14. září, podle Pražského hradu na plánovaný pobyt. K hospitalizaci se zástupci Kanceláře prezidenta republiky vyjádřili až po dvou dnech. Mluvčí Hradu tehdy na webu uvedl, že lékaři neobjevili žádné potíže, které by prezidenta ohrožovaly na životě. U prezidenta zjistili dehydrataci a mírné vyčerpání. Zeman absolvoval krevní odběry nebo vyšetření na CT a sonografii. Dlouhodobě se prezident léčí s neuropatií nohou a cukrovkou. Kvůli potížím s nohama začal letos používat invalidní vozík.

Během pobytu v nemocnici Zeman přijal několik návštěv, opakovaně za ním přijela manželka Ivana a kancléř Vratislav Mynář, navštívili ho i dcera Kateřina, premiér Andrej Babiš, bývalý prezident Václav Klaus nebo kardinál Dominik Duka.

Témata: Miloš Zeman