Valorizace důchodu 2022: Budou ještě vyšší, než se myslelo!

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. srpna 2021 16:03 | Aktualizováno: 18. srpna 2021 21:57

Důchody budou kvůli rychlejší inflaci vyšší, než se dosud myslelo. Valorizovaná složka se zvyšuje z necelých 460 na více než 500 korun, důchodci si v průměru tedy polepší o více než 800 korun, tvrdí ekonom Lukáš Kovanda.

"Inflace v ČR nečekaně rapidně zrychluje. Výrazněji, než se předpokládalo. Dramaticky zdražují například stavebniny, ale také ojetiny, pohonné hmoty, služby, jídlo v restauracích. Už od září a pak dále na podzim zdraží elektřina, roste cena nemovitostí i bydlení. Ale také stoupá třeba cena piva či tabáku a některých potravin," říká Kovanda v tiskové zprávě.

"Přitom míra růstu spotřebitelských cen vstupuje do vzorečku pro výpočet zákonně valorizovaných důchodů. Z důvodu vyšší než očekávané inflace tak letos valorizovaná složka bude činit podle nejnovějších dat průměrně přes 500 korun," tvrdí.

"O tolik by měl být tedy valorizován průměrný starobní důvod. To je o více, než se dosud čekalo. Dosud totiž platilo, že důchody se budou valorizovat průměrně pouze o necelých 460 korun," dodává.

"Vzhledem k tomu, že důchodci budou nad rámec valorizace dostávat od příštího roku již chválených 300 korun, měli by se celkově polepšit o více než osm stovek. A nikoli jen o necelých 760 korun, jak se dosud mínilo," podotýká.

Témata: důchody Ekonomika