Pavel Zeman: Rezignace kvůli tlaku od Benešové! Jak reagují politici?

Pavel Zeman

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. května 2021 10:10 | Aktualizováno: 15. května 2021 11:00

Rezignoval Zeman, nikoliv však úřadující prezident, ale nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Českou politickou scénou to otřáslo i tak. Jak reagují zástupci jednotlivých stran?

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v pátek oznámil, že ke 30. červnu skončí v této funkci, kterou zastává již deset let. Odůvodnil to tlakem ze strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO).

Právě vysvětlení končícího šéfa žalobců šokovala některé politiky. "Potvrdila se má slova - Pavel Zeman odstupuje kvůli tlakům ministryně Benešové. Tohle je v právním státě nepřípustné. Odstoupit by měla ona - a to okamžitě," uvedl na twitteru europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09).

Podle Petra Fialy byl Zeman trnem v oku vládnoucí garnituře už dlouho. "Nyní je důležité ochránit nezávislost VSZ, aby do budoucna zůstala zachována nestrannost trest. řízení a ochrana veřejného zájmu," podotkl předseda ODS.

Vicepremiér Jan Hamáček pak vyzdvihl práci Zemana pro Česko. "Pavel Zeman je špičkový právník a profesionál. Děkuji mu za roky práce pro Českou republiku, mimo jiné i za spolupráci v kauze Vrbětice. Přeji mu hodně štěstí v osobním i pracovním životě," napsal šéf ČSSD. 

Témata: Pavel Zeman