Jmenování generálů: Bude mezi nimi v roce 2021 i Koudelka?

Miloš Zeman

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. května 2021 13:28

Prezident Miloš Zeman dnes jmenuje nové generály. Mezi návrhy, které na Pražský hrad poslala vláda, jsou vojáci, policisté i zástupci tajných služeb nebo hasičů.

Kabinet prezidentovi navrhl, stejně jako již pětkrát v předchozích letech, aby do generálské hodnosti jmenoval ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku. Zeman naznačil, že stejně jako v minulosti toto přání vlády nevyslyší.

Mezi navrženými je například rektorka Univerzity obrany Zuzana Kročová. Jejím jmenováním do generálské hodnosti armáda získá druhou generálku. Kabinet odsouhlasil také návrh na jmenování dalších deseti vojenských generálů.

Jmenování či povýšení by se dnes měli dočkat také ředitel rozvědky, Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl, náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Daniel Miklós nebo ředitel Ochranné služby Policie ČR Jiří Komorous.

Prezident nové generály každoročně jmenuje u příležitosti oslav konce druhé světové války a vzniku Československa. Loni se ale povyšování 8. května nekonalo kvůli pandemii, Zeman generály jmenoval až k 28. říjnu. Slavnostní ceremoniál se ale nekonal. Prezident by jim tak měl dekrety předat dnes.

Témata: Michal Koudelka (BIS) Miloš Zeman Armáda České Republiky