Plaga představil svůj plán pro školy!

Robert Plaga

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. ledna 2021 18:45

Plošné testování na nemoc covid-19 by podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) mohlo na školách začít v řádu týdnů. V rozhovoru pro dnešní Lidové noviny (LN) řekl, že by byl rád, kdyby pravidelné testy byly hrazeny z veřejných peněz alespoň u studentů středních škol. V případě, že by se student nechtěl nechat otestovat na přítomnost nového koronaviru, neměl by do školy chodit, dodal ministr.

Testování na covid by chtěl Plaga prosadit přinejmenším u části středoškolských studentů. "Budeme rádi, pokud ministerstvo zdravotnictví bude schopno zajistit plošné testování aspoň pro závěrečné ročníky a maturanty," řekl LN. Dodal, že testy by nemuseli studenti podstupovat každý den, v případě použití citlivějších PCR testů by stačilo jednou do týdne.

Přesný termín, kdy by mohlo plošné testování začít, stále není jasný. "Nechci mluvit za ministerstvo zdravotnictví, ale myslím si, že to není záležitost měsíců, spíše týdnů," řekl Plaga LN. Chtěl by, aby žáci byli testováni neinvazivně, tedy nikoliv výtěrem z nosohltanu, jak je to nyní běžné.

Pravidelné testování by minimálně středoškolským studentům mělo být hrazeno z veřejných prostředků. Na středních školách byl totiž prokázán výskyt nákazy vyšší než na základních či mateřských školách, vysvětlil Plaga dnešní Mladé frontě Dnes.

V případě, že by plošné testy odhalily pozitivního studenta, nebylo by podle ministra nutné dávat do karantény celou třídu. Zřejmě by stačilo otestovat nejbližší spolužáky nakaženého, případně by byli posláni do karantény.

Pokud by student odmítl podstoupit test, měli by ředitelé škol postupovat podobně jako v případě odmítnutí nosit roušky. "Žák by neměl prezenční výuku navštěvovat a ohrožovat zdraví ostatních," uvedl ministr v LN.

Témata: Robert Plaga Školství