Už to nemohli vydržet! Romové vybouchli a začalo to lítat! Okamura, Zeman, Babiš, fašisti, lži, holokaust...

Romové, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. března 2018 10:42

Tomio Okamura, Miloš Zeman, Andrej Babiš a komunisté. To jsou podle řady Romů největším zlem, které v Česku působí. Shodují se na tom v mnoha komentářích, přičemž poukazují na podobné znaky u všech státních představitelů.

Komentátor serveru Romea František Kostlán tvrdí, že Česko směřuje k autoritářskému vládnutí. Hybateli jsou podle něj v tomto ohledu Miloš Zeman, Andrej Babiš, Tomio Okamura a KSČM. "O Okamurovi se říká, že je populista, nacionalista, xenofob či rasista. Máme přitom tradiční, prvorepublikový výraz, který významy těchto slov spojuje pod jeden: fašista," míní.

Tvrdí, že Okamurova rétorika je nejen lživá a demagogická, ale kryje se s rétorikou a s požadavky, které používali předváleční evropští fašisté, včetně těch československých. "Strach, nenávist či nesnášenlivost k menšinám, především k Romům, uprchlíkům a migrantům, pohrdání zastupitelskou demokracií, neúctu k demokratickým institucím a hodnotám," vyjmenovává.

Obdobných hříchů se podle něj dopouští i prezident Miloš Zeman, který se prý posunul na krajní pravici. "Stejně jako Okamura a jeho SPD si počínají i různé neonacistické a fašistické bojůvky. Například Dělnická strana sociální spravedlnosti. Jejího předsedu Tomáše Vandase označil za neonacistu dokonce i sám Zeman!" dodal.

Stranou ale nezůstalo ani hnutí ANO, které se podle komentátora potácí od zastávání lidských práv až po čistokrevný populismus, xenofobii a pohrdání demokratickými institucemi v čele s parlamentem, čímž se prý vyznačuje zejména Andrej Babiš.

Obdobné znaky fašismu tak podle komentátora dnes vykazuje "Okamura a v určitém segmentu i Zeman (proti uprchlíkům, politickým odpůrcům a demokratickým zvyklostem) a Babiš (proti uprchlíkům a demokratickým institucím a zvyklostem). (Kromě antibolševismu, proti komunistům ani jeden z nich nic nemá, naopak.) Jen namísto Židů štvou dnešní fašizující politici proti muslimům jako celku, proti válečným uprchlíkům i migrantům."

Publicista Štefan Horvát se nelibostí k Okamurovi také netají a tvrdí, je jasně čitelný, což dokazuje fašistické vyjadřovaní v rámci strany SPD. "Bohužel někteří lidé dokonce zastávají názor, že nemáme právo na obrození a vlastní dějiny, jazyk ba ani kulturu. Dokonce věří, že jsme se kdesi vyskytli jako hmyz. Komunisté se na tomto myšlení významně podíleli. Velice dobře si pamatuji na dobu, kdy většina romských dětí chodila jen do zvláštních škol a další studium jim bylo tím pádem odepřeno. Romskému obyvatelstvu komunisté výrazně a cíleně škodili, a to promyšleným a sofistikovaným způsobem. A důsledky komunistického „dobra pro každého“ jsou patrné i v současnosti. Smutné je, že někteří komunističtí intelektuálové přejímají tento odporný názor a v rámci své moci ho zneužívají," vysvětlil v komentáři na webu Romea.cz.

Podle něj se řítíme poměrně rychle zpět do dob minulých a velmi zlých. "Jsem rád, že se toho nedožil náš bývalý prezident Václav Havel," podotkl.

Témata: Romové Tomio Okamura Andrej Babiš Miloš Zeman