Ekonomka Horská dala Výboru košem! Kvůli rozpočtu končí!

Helena Horská

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. prosince 2020 15:47

Ekonomka Helena Horská končí v čestné funkci člena Výboru pro rozpočtové prognózy. Tvrdí, že došlo k porušení pravidel sestavení státního rozpočtu pro rok 2021 a nebyly respektovány principy řádného hospodáře.

"I přes mé opakované volání po jejich dodržování (pravidel), po předložení nové reálnější makroekonomické prognózy a prognózy daňových příjmů a přes mé výtky k nekompletní, a tudíž nereálné prognóze daňových příjmů pro rok 2021, ke které jsem se na jednání 21. září 2020 odmítla vyjádřit, nebyla projevena žádná snaha ministerstva financí o nápravu a zohlednění zveřejněných výtek k prognóze rozpočtu," uvedla ve svém vyjádření Horská.

Nemohu a nechci svým členstvím ve Výboru pro rozpočtové prognózy jakkoliv legitimovat ohrožování rozpočtové stability a udržitelnosti. Jako člen Výboru jsem se cítila spoluzodpovědná za zajištění dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí...Je mi líto#rozpočet #zodpovědnost https://t.co/nKZa8ucwlF

— Helena Horská (@HelenaHorska) December 21, 2020

Výbor je desetičlenný a zasedají v něm čeští ekonomové jak ze soukromé, tak i veřejné nebo akademické sféry. Ti jsou jmenovaní vládou na návrh Národní rozpočtové rady. 

Výbor vyhodnotil zářijovou prognózu ministerstva financí jako realistickou, hlasovalo pro ni šest členů výboru. Ministerstvo prognózu využilo při sestavování rozpočtu na příští rok se schodkem 320 miliard korun a počítá v ní s poklesem ekonomiky o 6,6 procenta.

Témata: Helena Horská