Přestřelka pokračuje. Roman Prymula dál hájí svůj dopis, obořil se na Vojtěcha!

Roman Prymula (epidemiolog)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. listopadu 2020 14:44

Exministr zdravotnictví Roman Prymula dál hájí svůj dopis Světové zdravotnické organizaci (WHO) o firmě na výrobu vakcíny proti dětské obrně působící v Česku. Ačkoliv ho zřejmě zatajil tehdejšímu ministrovi Adamu Vojtěchovi a podle spekulací mohl přivést Česko až k arbitráži, on sám svaluje vinu právě na svého předchůdce.

O dopisu z roku z roku 2018 podle serveru Seznam Zprávy nevěděl ani tehdejší ministr Adam Vojtěch, hlavní hygienička Eva Gottvaldová, ani ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který by na výrobu dohlížel, Irena Storová.

Prymula v něm údajně napsal, že soukromá společnost Praha Vaccines má speciální povolení pro zacházení s nebezpečnými viry, které by jí umožnilo vyrábět vakcínu proti dětské obrně. O půl roku později ministr Vojtěch ale WHO napsal, že dotyčné povolení firma nemá.

Společnost kvůli tomu podala žalobu na ČR a ohání se právě Prymulovým dopisem. Prymula přitom nejprve tvrdil, že dopis byl standardní komunikací náměstka a nic netajil. Následně ale podle serveru uvedl, že jde o manipulaci a diskreditaci jeho osoby. 

Obava ze žaloby navíc podle něj míří za nečinností hygieniků a bývalého ministra Vojtěcha. Ten podle Prymuly svým dopisem WHO vědomě a lživě informuje o neexistenci oficiální žádosti.

Témata: Roman Prymula