Odvolání dozorčí rady ČT: Tohle si myslí Senát!

Česká televize

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. listopadu 2020 16:53

enát má za to, že odvolání dozorčí komise Radou České televize minulý týden nebylo v souladu se zákonem o České televizi. Po dnešním dvouhodinovém jednání přijal hlasy 58 senátorů ze 71 přítomných usnesení, ve kterém dále požádal volební výbor Poslanecké sněmovny, aby se na své nejbližší schůzi pochybeními rady zabýval. V případě potvrzení pochybení, by pak výbor měl podle senátorů zvážit odvolání radních, kteří se chyby dopustili.

Volební výbor Sněmovny se má situací v Radě ČT zabývat dnes. Reagovat bude zřejmě jako plénum Senátu i na skutečnost, že se k odstoupení z funkce rozhodl předseda rady René Kühn. Na svůj post místopředsedy Rady ČT rezignoval i Jaroslav Dědič. Oznámili to na středečním mimořádném zasedání rady.

Podle autorů senátního usnesení nepostupovala rada transparentně, odvolání členů dozorčí komise řádně nezdůvodnila a nepostupovala podle zákona, když odvolala dozorčí komisi jako celek, nikoli pouze její jednotlivé členy. Návrh usnesení konzultovali podle senátora Václava Chaloupka (klub STAN) se spoluautorkou zákona o České televizi Hanou Marvanovou a právníkem Jiřím Kučerou z Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. Podle senátorky Šárky Jelínkové (KDU-ČSL) už byla dozorčí komise jako celek odvolána v roce 2010, tehdy rozhodnutí rozporováno nebylo.

Plénum Senátu nevyslyšelo návrh lidovce Jiřího Čunka, aby horní komora k věci přistoupila zdrženlivěji a jednání odročila na příští zasedání. O vyslyšení "druhé strany" žádala bezpartijní senátorka Jitka Chalánková. Členové komory naopak přijali návrh úpravy usnesení od senátora Tomáše Třetiny (TOP 09) vyzývající Sněmovnu, aby zvážila odvolání těch členů Rady České televize, kteří porušili zákon.

Podle kritiků odvolání komise přišlo v nevhodný čas, protože se blíží jednání o rozpočtu ČT, a je součástí politického tlaku na ČT. Podle senátorky ODS Miroslavy Němcové je chování části rady součástí destruktivního přístupu k fungování tohoto veřejnoprávního média, nikoli konstruktivní snahou hlídat rozpočet a vyváženost ČT. "Dosavadní vývoj v ČT nejde správným směrem, můžeme mluvit o ohrožení nezávislého plnění úkolu veřejnoprávního média," konstatovala. Obává se autocenzury, případně cenzury, tedy systémového kroku, který jde proti svobodě slova. Senátor David Smoljak (STAN) v tomto smyslu varoval před omezením veřejnoprávní televize, jak se tomu stalo v Polsku a Maďarsku.

Podle senátora Jiřího Drahoše (za STAN) čelí ČT snaze zbavit ji nezávislosti. "Slyšeli jsme, že příští rok bude dovolba dalších členů rady. Čili může být osud zpečetěn. Není jistě možno tvrdit, že současný generální ředitel je jediný možný generální ředitel ČT, ale nechť se o tom diskutuje a nechť se, prosím, vystaví případné konkurenci jiných uchazečů," uvedl senátor Jiří Oberfalzer (ODS) ke spekulacím ohledně snahy části rady odvolat ředitele ČT Petra Dvořáka.

Rada ČT dozorčí komisi odvolala minulý týden. Podle místopředsedy rady Pavla Matochy měla vážné výhrady k práci komise jako poradního orgánu rady. Novou dozorčí komisi by mohla volit už příští týden. Většina radních byla podle Matochy s prací komise dlouhodobě nespokojena, což dávali komisi opakovaně najevo. Další radní Hana Lipovská uvedla, že odvolání komise nepřišlo jako blesk z čistého nebe, ale schylovalo se k němu podle ní bezmála rok. Komise podle ní pracovala laxně, odmítavě a pasivně a bylo nezbytné ji odvolat.

Odvolání dozorčí komise předcházela dlouhá debata o tom, zda má ČT odkoupit pozemek pod ostravským studiem ČT, na který má předkupní právo a kterého se původní vlastníci rozhodli zbavit spolu s dalšími nemovitostmi. Požadovaná cena 1,5 milionu byla zhruba o půl milionu vyšší než znalecký posudek. Matocha označil postup dozorčí komise v této věci za diletantský. Ve středu nicméně rada na mimořádném jednání podle části senátorů na základě stejných podkladů nákup schválila.

Témata: Česká televize Senát ČR