Andrej Babiš s terčem na čele? Koalice schválena, opozice jde do akce!

Andrej Babiš

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

20. listopadu 2020 16:18

Výkonný výbor TOP 09 projednal a schválil vstup TOP 09 do předvolební koalice s ODS a KDU-ČSL pro volby do Poslanecké sněmovny v roce 2021. Předsedové těchto stran na konci října podepsali memorandum o spolupráci, ve kterém deklarovali společnou vůli vytvořit předvolební koalici ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021.

„Už podpisem memoranda jsme dali společně s předsedy ODS a KDU-ČSL jasný signál, že to myslíme vážně. Otevřeně jsme prohlásili, že v roce 2021 chceme vyhrát volby a zároveň jsme připraveni převzít odpovědnost za další vývoj v České republice. TOP 09 dnes udělala další jasný krok k tomuto cíli, když výkonný výbor, tedy nejvyšší orgán strany, schválil účast TOP 09 v této koalici,“ vysvětluje v tiskové zprávě předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Snahu o porážku hnutí ANO nenarušilo ani noční hlasování občanských demokratů pro daňový balíček vládního hnutí ANO. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka věří tomu, že po přípravě společného programu všech tří stran se subjekty rozporům vyhnou.

Předseda ODS Petr Fiala odmítá tvrzení, že hlasováním občanští demokraté zadlužili budoucí generace. Po zrušení superhrubé mzdy plánují navrhnout snížení schodku státního rozpočtu o 80 miliard korun, výpadek v rozpočtech samospráv mají nahradit peníze z Fondu obnovy EU.

"O tom, kdo je rozpočtově odpovědný a kdo ne, rozhoduje hlasování o státním rozpočtu, ne hlasování o snižování daní. Snížení daní nesmí znamenat automatické zvýšení schodku rozpočtu. ODS každoročně navrhuje úspory v rozpočtu a jinak tomu nebude ani letos, už v příštích dnech předložíme návrhy úspor ve výši 80 miliard korun," uvedl Fiala v prohlášení ODS.

Témata: Andrej Babiš ODS top 09 KDU - ČSL