Skandál na inauguraci: Poslanci odešli ze sálu! Zeman si neodpustil další útok

Miloš Zeman

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

8. března 2018 15:17

Prezident Miloš Zeman v inauguračním projevu slovně napadl některé novináře a média. Kritizoval například tituly vydavatelství Economia patřící Zdeňku Bakalovi, které podle něj poučují občany, jak se mají chovat. Schytala to od něj i Česká televize. Řada politiků zareagovala odchodem ze sálu.

Zeman mluvil o "velké skvrně", za kterou označil Bakalu. Novináři placeni Bakalou nemají mít naši úctu a nikdo by je neměl brát vážně, prohlásil Zeman. V projevu zmínil i Českou televizi. Tvrdí, že její zpravodajství bylo ovlivněno příchylností k TOP 09.

Někteří poslanci především z řad TOP 09 a ODS na protest proti tomu, co Zeman v projevu řekl, opustili Vladislavský sál. „Fakt jsem se snažil, ale to prostě nešlo. Odešel jsem,“ uvedl senátor za Zelené Václav Láska.

Prezident Zeman se dnes se svým projevem definitivně stal bulvárem české politiky. Ostuda pro cely národ, zejména však pro ty, kteří ho aktivně podpořili. Opět ukázal tu svoji pokoru, já bych řekl malost.

— Pavel Telička (@Telicka) 8. března 2018

„Útok na nás v inauguračním projevu je nevhodný. Útok na nezávislá média je ovšem vyloženě neslušný. Proto jsme odešli,“ uvedl na sociálních sítích poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Václav Havel Odcházení napsal, Miloš Zeman inscenoval.

— Jiří Padevět (@padevetjiri) 8. března 2018

Ze #zeman je mi stale vice smutno. Mel vcas odejit...

— Tomáš Zdechovský (@TomZdechovsky) 8. března 2018

„Opouštím sál. Je smutné, že Miloš Zeman si ani při slavnostním státním aktu v staroslavném Vladislavském sále nedokáže odpustit útoky na ty, kteří mají jiné názory. Čekal bych v tomto okamžiku státnický projev a nikoli útoky na média a novináře,“ oznámil na twitetru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Odešel jsem tak jako někteří jiní poslanci a senátoři ze sálu. Ústavní část schůze byla naplněna, s útokem na média a svobodu slova nesouhlasím! Bohužel pan prezident nepřekvapil," uvedl lidovec Marian Jurečka. 

Pokud chtel MZ v novem mandatu vice spojovat, tak jeho zacatek tomu neodpovida

— Jiri Dolejs (@DolejsJiri) 8. března 2018

Sál opustila také například poslankyně ODS Miroslava Němcová, předseda lidovců Pavel Bělobrádek, senátor TOP 09 Tomáš Czernin či místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ze sálu odešel i šéf ODS Petr Fiala či poslanci Helena Langšádlová, Karel Schwarzenberg a Vlastimil Válek (všichni TOP 09). 

Témata: Miloš Zeman prezident čr