Babiš musí rezignovat! Výzvu už podepsalo 100 tisíc Čechů včetně Dyka, Hřebejka, Boudové i Geislerové

Miloš Zeman jmenuje Andreje Babiše premiérem ČR (6.12.2017).

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

8. března 2018 13:00 | Aktualizováno: 8. března 2018 16:38

Kampaň Milion chvilek pro demokracii běží od neděle 25. února. Každým dnem podle vyjádření organizátorů přibývá 6 000 podpisů pod petici nazvanou Chvilka pro rezignaci. Jejím cílem je nasbírat 1 milion podpisů za 100 dní.

Od spuštění kampaně, ke které došlo symbolicky na výročí komunistického převratu, podepsalo toto prohlášení již přes 100 000 lidí. Svůj podpis přidaly i osobnosti jako Marek Hilšer, Aňa a Ester Geislerovy, Richard Müller, Ivan Zachariáš, Vojtěch Dyk, David Ondříček, Ester Janečková, Jan Hřebejk, Jaroslav Hutka, Nela Boudová a další. „Výzva má podporovatele ve všech věkových skupinách od mladých studentů po seniory, z různých sociálních skupin. Lidí, kteří jsou nespokojeni s chováním premiéra v demisi, jsou tisíce a petici vítají a šíří mezi své známé,“ říkají organizátoři.

„My, níže podepsaní, pokládáme za nepřijatelné, aby 70 let po komunistickém puči a 29 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce!“ píše se v petici Chvilka pro rezignaci.

Dalším důvodem pro Babišovo odstoupení je podle organizátorů zejména propastný rozdíl mezi jeho sliby voličům a realitou. Už17. 11. 2017 přišli organizátoři s výzvou Chvilka pro Andreje, v níž apelovali na šéfa hnutí ANI, aby plnil své sliby občanům, zejména slib, že „bude podporovat a rozvíjet demokracii v ČR“. „Chtěli jsme dát vítězi říjnových voleb šanci ukázat, zda své sliby myslí vážně a zda by mohl být přijatelným premiérem“. Po 100 dnech od vydání této Výzvy se však podle organizátorů ukázalo, že „Babiš ani nemá zájem o dialog, ani své sliby o rozvíjení demokracie nemyslel vážně. Svou šanci ukázat se jako prodemokratický premiér promrhal“.

Autoři Výzvy proto dospěli k názoru, že po Chvilce pro Andreje přišel čas na Chvilku pro rezignaci. Chtějí, aby se Andrej Babiš vzdát funkce a jsou připraveni organizovat prostestní akce, aby se svými signatáři a podporovateli vyjádřili rozhořčení nad situací, která na české politické scéně nastala.

„Výsledek demokratických voleb rozhodl o tom, že premiér by měl vzejít z hnutí ANO. To respektujeme. Není však žádný důvod pro to, aby to musel být právě trestně stíhaný člověk s minulostí agenta StB. To považujeme za nepřijatelné a za výsměch všem obětem komunistického režimu,“ uvádějí autoři petice.

Témata: Andrej Babiš Jan Hřebejk