Kompenzační bonus pro OSVČ: Kolik lidé dostanou a kdo může žádat?

Ministerstvo financí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. října 2020 14:58 | Aktualizováno: 29. října 2020 13:14

Příspěvek osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), tzv. kompenzační bonus, 500 korun denně a odklady plateb některých daní mohou využít i obory zasažené nedávno oznámenými novými opatřeními.

Ministerstvo financí již dříve upozornilo, že stačí, aby podnikatelé finanční správě zaslali oznámení, že splňují podmínky generálního pardonu ohledně daní, a to i e-mailem. Odklad se týká podle rozhodnutí vlády z minulého týdne všech úhrad DPH, daně z příjmu a silniční daně do konce roku.

Kompenzační bonus se podle Havlíčka týká všech zasažených segmentů, a to i těch, které jsou zasaženy nepřímo a jejich činnost je závislá na uzavřených provozech. "Jde o 500 korun na den a může být zaktivován ve velmi brzké době. Odpovídá to návrhu, který je nyní ve Sněmovně," uvedl ministr.

Příspěvek je určen osobám samostatně výdělečně činným, tedy hlavně živnostníkům, a společníkům malých společností s ručením omezeným, které mají společníky nejvýše dva. Sněmovna by měla návrh schvalovat ještě dnes ve stavu legislativní nouze.

Podle vyjádření MF je návrh koncipován flexibilně, takže by se měl bez problémů vztahovat i na nejnovější omezení. Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

O příspěvek budou moci požádat podnikatelé za každý den zákazu či omezení podnikání způsobených vládními restrikcemi, a to v období vymezeném nouzovým stavem od 5. října do 4. listopadu s možností jeho automatického prodloužení. Nyní tak jde až o 15.500 Kč za 31 dní nouzového stavu. Podmínkou je převažující činnost podnikání v oboru, který byl přímo uzavřen v důsledku vládních restrikcí. Další podmínkou je, že zároveň podnikatelé nečerpají podporu v rámci programu Antivirus.

Témata: osvč CZK Ministerstvo financí