Bolševici by chtěli, abychom zase držkou ryli v zemi. Vášně po zvolení Ondráčka

Zdeněk Ondráček 3

Autor: Jan Novák, stars24.cz

3. března 2018 10:57

Sněmovna tento týden zvolila do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) komunistu Zdeňka Ondráčka. Poslanci mu ve druhém kole dnešní tajné volby dali přednost před Zuzanou Majerovou Zahradníkovou (ODS). Jeho zvolení ale vyvolalo mezi některými politiky a známými osobnostmi velké vášně.

Ondráček se po post šéfa komise pro GIBS ucházel už potřetí. Velmi hlasitě proti němu vystupoval například někdejší prezidentský kandidát Michal Horáček. „Tak dlouho se komunisté snažili, až jim to zhruba napopáté - ale zjevně definitivně - vyšlo. Mlátička ve službách totalitního okupantského režimu, Zdeněk Ondráček, nakonec z rozhodnutí českých poslanců v čele komise pro kontrolu GIBS,“ posteskl si po dnešní volbě Horáček na sociálních sítích.

Zdeněk Ondráček, biřic okupantského režimu, v čele komise pro kontrolu GIBS. Jsou masarykovské ideály a étos 17.listopadu už jen nepotřebným harampádím? Ne! Pokud to připustíme, ztratíme Česko jako zemi, kde má smysl vychovávat děti a vůbec žít.

— Michal Horáček (@m_horacek) 2. března 2018

„Rozdíl mezi dobrem a zlem, masarykovské ideály i étos listopadu 1989... to všechno se teď jeví jako ošoupané, nepotřebné harampádí. A co já jako člověk, který vedl ve jménu těch starých hodnot nejen prezidentskou kampaň, ale přes tři desítky let pro ně horoval ve svých knihách i písních? Měl bych si nejspíš říct: dělal jsem to zbytečně. A přesto si to neřeknu. I kdyby mělo moje úsilí oslovovat jen omezený počet lidí, anebo mluvit třeba k jiné generaci, která teprve dospěje, vytrvám. A budu se dál stavět za liberální demokracii, chválit vzdělanost, vnímat a popisovat příběhy statečných a inspirativních lidí, stavět se proti zlu. I vy prosím vytrvejte. Pokud ne, ztratíme svou zemi jako místo, kde stojí za to vychovávat děti a vůbec – žít,“ apeluje na Čechy Horáček.

Z hlasování není nadšený ani šéf ODS, „Zvolení komunisty a někdejšího policisty, který rozháněl protikomunistické demonstrace, do čela komise pro kontrolu GIBS, je neuvěřitelnou zprávou. Zodpovědnost za to mají všichni ti, kteří jej obhajovali a volili. Hlasovací koalice ANO-SPD-KSČM dál funguje,“ poznamenal Petr Fiala.

Mlátička Ondráček zvolen do čela komise pro kontrolu GIBS. Další jasný důkaz fungující koalice ANO, KSČM a SPD. Další útok na politopadovou demokracii.

— Alexandra Udzenija (@UdzenijaAlex) 2. března 2018

Stejně to vidí i předseda další pravicové strany. „Koalice ANO-KSČM-SPD pokračuje. Zvolením Z. Ondráčka do čela komise GIBS udělala další krok ve snaze o legitimizaci komunistů v naší zemi a vytvoření dojmu, že KSČM je standardní demokratickou stranou (aby s ní mohl A. Babiš vládnout). Nepochybuji, že Miloš Zeman spokojeně přihlíží,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Mlácení demonstrantů za svobodu jako kvalifikace k funkci, v níž se kontrolují bezpečnostní sbory demokratického státu. Vítejte v babišovské republice!“ dodal na twitteru.

Výsledek volby podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury dokládá spojenectví komunistů a hnutí ANO. „Odborník mlátička má funkci a Andrej Babiš a jeho vláda může v klidu makat," uvedl Stanjura. Pokládá za neuvěřitelné, že 64 poslanců z jiných klubů než KSČM "hlasovalo pro člověka, který s obuškem v ruce v roce 1989 bránil socialismus a komunistický režim".

„Ryli jsme za totality držkou v zemi. Mýho tátu uštvali k smrti. Dvě generace připravili o svobodu. A teď by bolševici chtěli, abychom držkou ryli v zemi znovu. Ivan Medek mi před svou smrtí napsal: Naše největší chyba byla, že jsme je nepostavili mimo zákon. Ano, tak to je,“ myslí si europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina.

„Koalice ANO, KSČM a SPD funguje a všechny tři strany si navzájem vyhoví vždy, když bude potřeba. Stále si někdo myslí, že by tomu měla demokratická strana poskytnout fíkový list demokratické vlády?“ uvedl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Mlátička Ondráček zvolen o jeden hlas předsedou komise pro GIBS. Achjo,“ poznamenal stručně poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Jsem zklamán a považuji za skandální, že v čele Komise GIBS stane na popáté komunista Ondráček. Bez hlasů ANO by to nešlo, snaha zalíbit se komunistům a obchodovat vladni podporu zvítězila.

— Marek Výborný (@MarekVyborny) 2. března 2018

„Zdeněk Ondráček zvolen předsedou komise pro kontrolu GIBS. Andrej Babiš tlačí na ředitele GIBS, aby odstoupil. Česká republika - březen 2018,“ postěžovala si místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

„Komunista Ondráček v čele komise pro kontrolu GIBS je plivnutím do tváře obětem komunismu. Je  to o to smutnější, že k jeho zvolení došlo v okruhu 70. výročí komunistického puče. Lidé dobré vůle,nesmíme to vzdát, dokud je čas a prostor. Spojme síly pro svobodu a demokracii!“ burcuje lidovec Daniel Herman.

“Gratuluji” především poslancům Hnutí ANO, že výrazně pomohli zvolit do čela komise pro kontrolu GIBS Z. Ondráčka (KSČM). 70 let od “vítězného” února je toto vítězství komunisty Ondráčka ukázkou hodnotových priorit těchto poslanců.

— Marian Jurečka (@MJureka) 2. března 2018

„V rámci připomínky smutného výročí komunistického převzetí moci 1948 byl dnes zvolen zasahující esenbák a komunistický poslanec Zdeněk Ondráček do čela Stále komise pro kontrolu GIBS, tedy komise, která má dohlížet nad policií. Zvolen byl hlasy ANO, KSČM a SPD. Spolu s relativizací historie i demagogií, kdy zástupci komunistů dělali kolaboranty i z předlistopadových zaměstnankyň knihoven, které neodstraňovaly v rámci boje proti režimu komunistické texty, jsme dnes slyšeli i řadu velmi osobních útoků. Komunistu Ondráčka, který dle jeho slov prostě “sloužil vlasti” a neprojevil ani slovem pochybnost o svých předlistopadových aktivitách, jsme nevolili. Jsem rád, že demagogie a urážky nejsou pirátskou zbraní v boji za ochranu demokracie v naší zemi,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Zvolení poslance Ondráčka je fackou demokratickému vývoji naší země,“ tvrdí předseda STAN Petr Gazdík.

„Soudruh Zdeněk Ondráček zvolen. Mlátit lidi obuškem v roce 1989 už není vnímáno jako překážka pro výkon předsedy komise, která kontroluje policejní kontrolu," doplnil místopředseda Starostů Vít Rakušan. „Divný týden. Občasný (vždy v době nemoci) popírač holokaustu zůstal místopředsedou Sněmovny, komunistický esenbák vede silovou komisi. A to vše “díky” hlasům ANO."

„Spřízněni ideově i mocensky. Babišovo hnutí ANO prosadilo spolu s Okamurovou SPD Zdeňka Ondráčka z KSČM do čela komise pro kontrolu GIBS. Tohle je skutečná vládní koalice na příští 4 roky, bez ohledu na to, kdo z demokratů zajistí důvěru Babišově vládě,“ napsal Bohuslav Sobotka (ČSSD).

A sešup pokračuje. Ondráček zvolen předsedou komise pro kontrolu GIBS.

— Jan Farský (@JanFar_sky) 2. března 2018

Naopak místopředseda KSČM se svého stranického kolegy zastal. „V dfiskusi správně zaznělo, že zásah proti demonstracím v roce 1989 byl potlačováním svobody. A jasně jsem v té debatě řekl , že i KSČM se s takovou praxí rozešla. Pochybnosti byly vyjádřeny hlasováním, sněmovna demokraticky rozhodla,“ uvedl na twitteru Jiří Dolejš.

K volbě poslanců se vyjádřily i některé známé osobnosti. „79 zákonodárců Poslanecké sněmovny PČR právě fluslo do tváře všem, kteří byli šikanováni represivními složkami komunistického režimu. A taky pozůstalým po těch, kteří ten hnusný režim nepřežili,“ uvedl spisovatel Jiří Padevět.

„Nu ano, v případě zvolení zrůdy Ondráčka se znovu prokázalo, že lokajové defraudanta, předlistopadového bolševika a estébáka Babiše z ANO si podali ruce s komunisty. Hnus!“ nebere si servítky publicista Jan Rejžek.

Témata: Zdeněk Ondráček Komunismus KSČM