Senátní volby 2020: Výsledky sečteny! Vítězem je STAN! ANO a ČSSD propadly!

Lidé volí v krajských a senátních volbách.

Autor: stars24.cz, ČTK

10. října 2020 16:57

Senátní volby letos vyhráli Starostové před ODS a KDU-ČSL. Ve volbách propadla ČSSD, která nedokázala obhájit ani jeden mandát z deseti, a nebude tak mít vlastní klub. Oslabilo i vládní hnutí ANO, které si udrželo jen jedno křeslo ze dvou.

Hnutí STAN a SLK získaly dohromady 11 senátorů z 27 možných. Prosadilo se všech deset jejich finalistů a Zbyněk Linhart (za STAN získal mandát už v prvním kole voleb před týdnem. Za ODS bylo zvoleno pět kandidátů, za KDU-ČSL tři.

Volbami naopak zdvojnásobili své senátní zastoupení TOP 09 a Piráti. Piráti budou mít dva senátory, které navrhli, TOP 09 čtyři. Na znovuzvolení dosáhli oba finalisté hnutí Senátor 21. Po jednom senátorovi budou mít nově Svobodní a Hradecký demokratický klub.

Nejsilnější frakci by měli mít podle výsledků voleb Starostové společně s TOP 09, a to 28 členů. V klubu ODS by mělo být nejméně 21 senátorů. Klub KDU-ČSL by si měl zachovat 12 členů. Čtvrtou nejpočetnější frakcí by měl být i s pirátskými senátory Klub pro liberální demokracii - Senátor 21 se sedmi členy. Klub ANO by měl být šestičlenný.

Početní složení frakcí ovšem ovlivní i to, zda se k nim v rámci povolebních vyjednávání připojí v případě zvolení některý ze zástupců menších uskupení.

Účast v letošním finále senátních voleb byla čtvrtá nejnižší v historii, hlasovat přišlo 16,74 procenta voličů.

Témata: krajské a senátní volby 2020 Volby Starostové a nezávislí (STAN)