Souboj titánů: Miroslava Němcová a Václav Hampl se poperou o křeslo v Senátu!

Václav Hampl

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. října 2020 9:29

Poslankyně ODS Miroslava Němcová doufá v podporu voličů i ve druhém kole senátních voleb, které se uskuteční za týden. V Praze 1 dnes získala přes 48 procent hlasů, spolu s ní do dalšího kola postupuje senátor Václav Hampl (KDU-ČSL) se zhruba 20 procenty hlasů.

"Formalita to není nikdy. Žádný závod, když to vezmu sportovní terminologií, není formalitou a žádný správný sportovec nikdy neřekne, že už má vyhráno a naopak zmobilizuje všechny síly, aby skutečně do té cílové rovinky doběhl. Já tam ale bez té podpory hlasů a voličů nedoběhnu, tak moc prosím, aby mě podpořili," řekla Němcová poté, co bylo jasné, že s Hamplem do druhého kola postoupí.

Už předtím Němcová uvedla, že je z podpory voličů nadšená. "Jsem přesvědčena, že je to zejména díky tomu, že jsme předvedli, že se umíme domluvit, že čtyři subjekty - ODS, TOP 09, STAN a také Liberálně ekologická strana (LES) - se domluvily, a vyslaly mě do té soutěže," řekla novinářům po příchodu do volebního štábu.

"Děkuji všem občanům, že přišli k volbám, přišli ve velkém počtu i navzdory té situaci, která kolem nás je. Také si vážím soutěže, která proběhla mezi všemi kandidáty, považuji ji za férovou a myslím, že jsme v tomto volebním obvodu předvedli, že se umíme bavit tak, abychom podpořili důvěru občanů, že politická kultura může stoupnout a že to prospívá jak diskusi mezi občany, tak mezi politiky," dodala Němcová.

"Možná jsem čekal, že ten rozdíl mezi námi bude trošku menší," řekl Hampl. Dodal, že na své kampani nehodlá před druhým kolem voleb nic měnit. "Vsadím na to samé jako doteď. Mám pozitivní program a myslím si, že je potřeba voličům říkat zcela konkrétní věci, témata, jako je naše jasné a nekompromisní začlenění do EU, životní prostředí a klimatická krize, vzdělávání, nebo i problematičtější témata, jako je inkluze," řekl.

Dodal, že zásadní téma své protikandidátky, kterým je dodržování ústavních pořádků, je pro něj rovněž podstatné. Němcová se podle něj na rozdíl od ostatních kandidátů neúčastnila debat a v řadě témat podle něj nejsou její názory známy. "Spíš opravdu asi hraje na tu pozici té lepší stránky ODS, nebo jak tomu říci," řekl.

Témata: Miroslava Němcová Václav Hampl