Komunismus byl zlo. Horáčka zarazilo, že si lidé myslí něco jiného!

Lidé mění názor? 2

Autor: Dita Svobodová, stars24.cz

2. března 2018 9:45

Češi si před několika dny připomněli výročí února 1948. Michal Horáček ale v té souvislosti varuje, že po všech těch letech dochází k relativizování jeho zla. Mnozí totiž podle něj začínají říkat, že na komunismu bylo i něco dobrého.

Horáček se na sociálních sítích vrátil k výročí 70 let od února 1948. „Přišlo výročí komunistického převratu; někteří k tomu mlčeli, jiní něco poznamenali. Zaujalo mě, kolik komentářů sice pojmenovalo komunismus jako zlo, ale současně připouštělo, že leccos na něm bylo když ne dobrého, tak aspoň snesitelného. Že nic není úplně černobílé, atd.,“ uvedl textař.

Celý problém proto pojal poněkud šířeji. „Napadlo mě, že Zlo je přinejmenším v tradici monoteistických náboženství ztělesněno postavou Ďábla. A tak je tu Diavolo, Devil, Teufel… ale ne český Čert. Ten výraz není možné přeložit do takové polštiny, ale ani do jiných jazyků. Snad jen ruština má vedle Djábola i Čorta, ale i ten je něčím jiným, dramaticky hrozivějším, než naším Čertem,“ pouští se do lingvistické exkurze Horáček..

A co tím vlastně chtěl říci? „Jen my absolutní ďábelské zlo relativizujeme čerchmanty, které dokáže obehrát v mariáši i vysloužilý voják a přechytračí kdejaká Káča. Mluví-li na komunistických seancích sám generální tajemník (Jakeš), připodobňujeme ho k pohádkovému Blekotovi. Takového je přece možné obehrát a přechytračit, ne?“ vysvětluje vystudovaný sociální antropolog. 

To ale podle něj může být nebezpečné. „Ne. Naše připravenost relativizovat zlo, nestavět se mu bez výhrad a věčně s ním vyjednávat o drobné ústupky - to je pravá příčina ubohosti našeho politického a vůbec veřejného prostoru. Tady se devastují duše už na tomto světě. V tom je triumf Ďábla, který obehrál a přechytračil nás,“ varuje někdejší kandidát na prezidenta.

Témata: Komunismus Michal Horáček