Novináři by se měli likvidovat, prohlašoval Zeman! Je po vraždě slovenského novináře spokojen?

Prezident Miloš Zeman

Autor: Dita Svobodová, stars24.cz

27. února 2018 10:39 | Aktualizováno: 27. února 2018 20:26

Motivem vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka byla s největší pravděpodobností jeho investigativní novinářská práce, informoval slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. Kuciak se stal obětí vraždy spolu se svou partnerkou ve svém bydlišti. Jde o první případ vraždy novináře v novodobé historii Slovenska. Vražda vyvolala zděšené reakce také v Česku. Vyjadřují se k ní nejen novináři, ale i politici.

„Čtu o vraždě 27letého slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Jsem v šoku. Jestli se potvrdí, že to souvisí s jeho prací, je to šílené. V životě by mě nenapadlo, že se něco podobného může v roce 2018 na Slovensku stát. Násilí proti novinářům naprosto odsuzuji,“ uvedl na sociálních sítích český premiér v demisi Andrej Babiš.

„Byl stejně starý jako můj syn... Myslím na jeho rodiče a neumím si představit větší utrpení. Tahle zrůdnost musí být potrestána. Evropa nesmí být místo, kde se za svobodu slova platí životem," nebere si servítky šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. 

„Vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky je strašná událost. Vyjadřuji upřímnou soustrast rodině a pozůstalým. U nás někteří politici mluví o likvidaci novinářů, nebo verbální agresí jejich práci napadají. Tahle rétorika je zvrhlá a vidíme, kam až může zajít," varuje místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

„Zaplatit za hledání pravdy životem, to jsme zažívali minulosti. Domníval jsem se, že tato doba je už dávno za námi. Vypadá to, že v bývalém Československu přituhuje," myslí si europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda. 

Po 30 letech ve veřejném prostoru mám s novináři lecjaké zkušenosti, a ne vždycky povzbudivé. Ani na vteřinu by mě ale nenapadlo byť žertovat o likvidaci jejích aktérů. Vražda slovenského novináře je i násilím na každém z nás. Atentátem vůči naději na fungující demokracii.

— Michal Horáček (@m_horacek) 26. února 2018

Lidovecký poslanec Marian Jurečka pak v souvislosti s vraždou slovenského novináře poukázal na některé výroky prezidenta Miloše Zemana. „Vtipkování Zemana s Putinem, že novináři by se měli likvidovat, dnes vidíme bohužel v praxi, když byl na Slovensku zavražděn investigativní reportér Ján Kuciak a jeho partnerka. Bylo mu 27 let. Je neuvěřitelné a nepřijatelné, že toto kdokoliv říká, natož prezident,“ poznamenal Jurečka.

Podobně se vyjádřili i další. „Když prezident Zeman říká, že by se novináři měli likvidovat a chlubí se maketou samopalu "na novináře", tak předpokládám, že je spokojen, když na Slovensku právě zavraždili investigativního novináře rozkrývajícího korupční schémata mafie vůči slovenské vládní straně Smer,“ poznamenal Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty.

Předseda ODS Petr Fiala věří, že vrazi Kuciaka a jeho přítelkyně budou brzy dopadeni. „Jsem si jist, že brutální násilí nezastraší novináře od jejich práce ani na Slovensku, ani jinde ve světě," uvedl. 

„Věřím, že se nepotvrdí spekulace, že vražda souvisí s jeho profesí. Útoky na novináře považuji za naprosto nepřijatelné," sdělil ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO).

„Vražda mladého investigativního novináře a jeho partnerky ve vlastním domě. Nemám slov. Tohle se přece v demokratické a nám tak blízké zemi dít nemůže a nesmí,“ napsal na twitteru předseda STAN Petr Gazdík.

Tohle napsal investigativní novinář Ján Kuciak před měsícem. Věnoval se daňovým podvodům lidí, kteří měli blízko Smeru.Tento víkend byl ve svém domě i se svou partnerkou zavražděn. Bylo mu 27 let.https://t.co/r2i1l6nxSy pic.twitter.com/oSq5tKHoFp

— Jaroslav Cerman (@analnirodeo) 26. února 2018

Hodně ostrý pak byl známý režisér Jan Hřebejk. „To by si ani Jiří Ovčáček s Jaroslavem Kojzarem nezasloužili.. Humor stranou. Tohle je totiž už tam, kam směřujeme,“ upozornil.

Na podobná slova zareagoval i sám hradní mluvčí. „‪Je mimořádně nechutné, že někteří čeští politici a aktivisté zneužívají děsivou vraždu novináře na Slovensku k politickému boji a útokům," vzkázal Jiří Ovčáček. 

K vraždě kolegy se vyjádřila i řada českých novinářů. „Od novinářů z TK slovenské policie: Zavražděný novinář J. Kuciak podal v minulosti trestní oznámení kvůli vyhrůžkám, stěžoval si, že po 44 dnech nedostal od policie žádné vyjádření,“ uvedl reportér a moderátor České televize Michal Kubal.

Vražda novináře Jána Kuciaka mnou otřásla. Takovéto činy jsou i přímými útoky na svobodnou společnost. Novináři jsou právem považováni za hlídače demokracie. Věřím, že viníci budou dopadeni a potrestáni. Upřímnou soustrast pozůstalým.

— Jan Hamáček (@jhamacek) 26. února 2018

„Proti tomu, co se stalo na Slovensku, musí protestovat a vyžadovat dopadení a tvrdé potrestání vrahů a hlavně zadavatelů, všichni slušní lidé. Nejen novináři. Bez ohledu na to, z jaké jsou země. A také nerezignovat na odhalení napojení na vysoké politické představitele. A trvat na jejich tvrdém potrestání a konci v politice. A také všech, kteří neřešili dlouhodobé výhrůžky. Okamžitě musí odstoupit ministr vnitra a šéf policie. Ale i premiér. A ten mafián napojený na politiky má už od noci sedět ve vazbě. Je to otřesné. Ruské praktiky nemohou vyhrát. Je potřeba je zastavit. Upřímnou soustrast rodině a kolegům. Jsme s Vámi bratia Slováci!“ vzkázal na Slovensko novinář Jan Tuna.

„Je to strašná tragédie. Na tiskovce, která právě skončila, se slovenští novináři ptali svého policejního prezidenta, proč dopustil, aby se politici o novinářích vyjadřovali jako o nějaké nižší kastě, proč nedbal na výhrůžky, kterých se žurnalistům dostávalo, proč mohou politici a pochybní podnikatelé znehodnocovat jejich práci a vytvářet atmosféru obecné nenávisti k této profesi. Znám to z Ruska. Neustálé narážky prezidenta a dalších vysokých činovniků na to, jak novináři škodí, lžou, že to jsou vlastně vlastizrádci, prodejní lumpové placení Západem, prostě škůdci, vedly k sérii vražd nejlepších ruských žurnalistů. Vrcholem bylo, když Annu Politkovskou zastřelili na počest ruského lídra Vladimira Putina v den jeho narozenin. Ani nemusel nikomu dávat pokyn, to se přeci rozumí samo sebou, že tyhle lidi je třeba likvidovat. Věřím, že Slovensko to zvládne, že se slovenští kolegové dají dohromady s nejlepšími a čestnými policisty a najdou nejen vraha, ale i toho, kdo mu za to zaplatil. To se totiž v Rusku NIKDY nepovedlo. A teď co my, čeští pitomci a zrádci národa?" napsala na facebooku novinářka Petra Procházková. 

Obsáhleji se pak o vraždě rozepsal český investigativní novinář Jaroslav Kmenta. „Pokud vražda souvisí s prací novináře, bude to největší šílenost, do jaké se naši sousedi mohli dostat. Podotýkám, že od roku 2015 je na Slovensku nezvěstný reportér Hospodárských novín Miroslav Pejko. A v roce 2008 zmizel investigativní reportér Pavol Rýpal, exspolupracovník pořadu Reportéri slovenské televize,“ připomněl na sociálních sítích.

Cituje také z celosvětových statistik Mezinárodní federace novinářů, podle kterých bylo jen za rok 2017 zabito na světě při výkonu povolání minimálně 81 novinářů, nejvíce jich zemřelo v Mexiku. „K podobné situaci mohlo dojít i v České republice. V roce 2002 se připravovala vražda novinářky Sabiny Slonkové. Pokus o zabití naštěstí nevyšel. Nájemný vrah s přezdívkou "Citrón" ji oznámil policii. Z přípravy vraždy byl tehdy obviněn a později i odsouzen někdejší sekretář ministra zahraničí Jana Kavana Karel Srba,“ připomněl Kmenta.

„K dokonané vraždě došlo v roce 1992. Tehdy zabil nájemný vrah Václava Dvořáka z Kostelce nad Černými lesy. Případ byl po mnoha letech uzavřen s tím, že si jeho vraždu objednal kmotr František Mrázek. Dvořák nebyl novinářem, ale s novináři spolupracoval při odhalování podvodů Mrázka. V devadesátých letech si mafiáni, kteří byli obviněni z podvodů s lehkými topnými oleji, objednali vraždu novináře Blesku Stanislava Čecha. K vraždě nakonec nedošlo, ale pachatelé byli za její přípravu také odsouzeni,“ dodal známý novinář.

Témata: Miloš Zeman Ján Kuciak