Novinář se pustil do Zemana. Je to slaboch a zbabělec!

Miloš Zeman

Autor: Dita Svobodová, stars24.cz

26. února 2018 11:53

Investigativní novinář a spisovatel Jaroslav Kmenta je přesvědčený, že prezident Miloš Zeman svou neúčastí na sobotním pohřbu lobbisty Miroslava Šloufa nedokázal, že je zásadový, nýbrž je to z jeho strany projev malosti a zapšklosti.

Podle známého novináře Jaroslava Kmenty, autora knih o Radovanu Krejčířovi či Františku Mrázkovi, bylo trochu překvapením, že se prezident republiky Miloš Zeman neukázal na pohřbu svého dlouholetého poradce a lobbisty Miroslava Šloufa, i když jeho mluvčí Jiří Ovčáček avizoval, že pouze pošle květiny. Dalo se očekávat, že když v dubnu 2015 zemřel Stanislav Gross, bývalý premiér a někdejší předseda ČSSD, že na jeho pohřeb se Zeman nedostaví, protože Gross patřil mezi ty lidi, kteří Miloše Zemana "bodli do zad" při prezidentské volbě v roce 2003.

Když se však Zeman neobjevil na pohřbu svého přítele, poradce a člověka, který mu pomohl vyhrát důležité volby včetně těch prezidentských v roce 2013, bylo to zvláštní. "Zeman tím neprokázal zdánlivou zásadovost, natož falešnou čestnost (jako že si nebude špinit ruce s kontroverzní postavou české politické scény). Jsem přesvědčen, že Zeman tím dokázal, že je slaboch a zbabělec," uvedl Kmenta na svém facebookovém profilu.

Novinář je přesvědčený, že je to přesně něco, co definuje prezidentův stav mysli, která je podle Kmenty zalita žlučí. Od roku 2013, kdy se Zeman stal prezidentem, se mstí každému, kdo ho zklamal, zradil nebo kritizuje. Kmenta je toho názoru, že Zemanův vztah se Šloufem se dostal do bodu mrazu ve chvíli, kdy prezident uslyšel autentický záznam z odposlechů, kde se jeho poradce a přítel Šlouf bavil s kmotrem Františkem Mrázkem. Lobbista Šlouf dokonce v roce 2008 přiznal, že Mrázka přijal na Úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem. "Zeman totiž do té doby stále nevěřil, že by Šlouf, jako jeho pravá ruka, byl něčeho takového schopen," míní Kmenta.

Na smutečním obřadu nechyběli známé tváře. Zúčastnili se například prezidentům poradce Martin Nejedlý, jenž donesl květinu od Miloše Zemana, kandidát na místopředsedu ČSSD Jaroslav Foldyna, bývalý ministr zahraničí Jan Kavan, lobbista Tomáš Hrdlička nebo někdejší Mrázkovi spolupracovníci Vok Wippern a Čeněk Absolon. "Ti všichni projevili větší kus odvahy a elementární lidskosti než prezident Miloš Zeman. Chová se tak, že mu není rozumět. A to je vlastně to nejděsivější poznání," podotkl novinář.   

Témata: Miloš Zeman Jaroslav Kmenta