Jak usnadnit Čechům cestování? na scénu přichází CovidPass!

Tomáš Petříček

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. července 2020 12:21

Ministerstvo zahraničí jedná s evropskými zeměmi o možnosti prokazování negativního testu na koronavirus prostřednictvím aplikace CovidPass. Novinářům to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), podle něhož by to lidem usnadnilo cestování do zahraničí.

Vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že aplikace by mohla najít využití i pro zajištění vstupu na hromadné akce, pokud by stále platila omezení pro jejich pořádání.

Podle Petříčka v budoucnu v některých zemích pravděpodobně nezmizí povinnost předkládat při vstupu na jejich území negativní test na koronavirus. Aplikace by to podle něj mohla usnadnit, protože by elektronicky dokládala absolvování negativního PCR testu na covid-19 v důvěryhodné laboratoři. Zvýšil by se i cestovatelský komfort, protože by lidem odpadla nutnost nosit zvláštní papírové potvrzení.

Podle Prymuly se ve světě řeší několik způsobů, jak elektronicky prokazovat skutečnost, že člověk nikoho nemůže nakazit koronavirem. Existují varianty potvrzení, že člověk onemocnění už prodělal, Prymula ale upozornil, že není dosud prokázáno, jak dlouho dotyčný zůstane neinfekční. Proto považuje za vhodnou variantu CovidPass, který je založen na provedeném PCR testu. Po uskutečnění testu totiž 48 hodin dotyčný s jistotou nemůže být infekční, po 72 hodin po uskutečnění testu je vysoká pravděpodobnost, že infekční není.

Prymula uvedl, že by aplikace mohla usnadnit cestování do zahraničí a nahradit papírová potvrzení o negativním testu. Zároveň by podle něj mohla sloužit k tomu, že by při omezení hromadných akcí mohli lidé po prokázání CovidPassem těchto akcí účastnit.

Témata: ministerstvo zahraničí Tomáš Petříček