Odvolaný ředitel Kocanda projekt e-knihovny sám ukončil

Martin Kocanda

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. července 2020 9:41

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v úterý odvolal ředitele Národní knihovny Martina Kocandu kvůli nesrovnalostem v projektu e-knihovna, které prověřují policie a Bezpečnostní informační služba.

V projektu šlo o dotaci evropských fondů za 144 milionů korun. Dlouhodobě Zaorálkovi vadí i pomalý postup další fáze rekonstrukce Klementina, které je sídlem Národní knihovny. Dočasným vedením NK pověřil dlouholetého zaměstnance knihovny, ředitele Knihovnického institutu NK Víta Richtera (71). Kocanda nejvýznamnější knihovnu v zemi řídil od roku 2017, sporný projekt e-knihovny sám ukončil.

Hlavní ideou projektu Národní e-knihovna měla být integrace databází, digitálních knihoven a dalších informačních zdrojů knihoven pomocí jednoduchého rozhraní.

Zaorálek o e-knihovně a dalších zakázkách s Kocandou mluvil několikrát. Garanční rada doporučila projekt e-knihovny zastavit. Kromě policie se projektem podle Zaorálka zabývají i bezpečnostní složky, které se zajímají o stejné lidi a firmy, jež měly figurovat i v plánovaném projektu Czechiana s rozpočtem téměř půl miliardy korun. Chystal se na MK a měl být národním kulturním digitálním portálem, Zaorálek jej ale zastavil.

Kocanda dnes novinářům sdělil, že projekt e-knihovny sám ukončil na doporučení Garanční rady NK. O cíli projektu za téměř 150 milionů korun Kocanda nepochyboval, vzbuzoval v něm prý pochybnosti ohledně zvolené technologie a ceny. "Měl (projekt) přinést možnosti vzdálené registrace, měl umožnit, aby služby, které v dnešní době musí naši uživatelé fyzicky vyřizovat zde v hale služeb, mohly být poskytovány na dálku. To, nad čím jsem měl otazníky, byla otázka ceny za projekt a zvolených technických řešení," řekl Kocanda.

Zaorálek mu prý o jeho odvolání řekl na dnešní ranní schůzce. Kocanda uvedl, že žádné právní kroky ohledně svého odvolání nechystá. Řekl, že stejně jako jeho předchůdci v čele NK čelil ve funkci nátlakům různých zájmových skupin. "V poslední době čelím výhrůžkám z různých skupin, nátlakům, bylo poškozeno i moje vozidlo a bylo mi naznačeno, že to souvisí s otázkami IT a snahou skupin se do NK dostat," uvedl. Kontaktoval proto orgány činné v trestním řízení.

Richter povede knihovnu do doby, než nový ředitel vzejde z konkurzu. V Národní knihovně procuje od roku 1971 a je předsedou Ústřední knihovnické rady. Ve středu ho ministr uvede do funkce. K projektu e-knihovny ČTK dnes řekl, že byl připraven mimo knihovnickou část instituce. "Snažili jsme se zjistit, co obsahuje, na co tam jsou určené peníze. To jsme se nikdy nedozvěděli, projekt byl prostě podán. V řadě případů to duplikovalo to, co dnes knihovna provozuje, v některých případech ta integrace neměla ani smysl," vysvětlil. Je podle něj velká škoda, že knihovna přichází o dotaci 144 milionů korun z evropských fondů, protože by potřebovala velké investice do informačních technologií.

Témata: Lubomír Zaorálek Martin Kocanda Národní knihovna