Horáček bezmezně podporoval Drahoše. Teď ho veřejně zkritizoval!

Michal Horáček

Autor: Dita Svobodová, stars24.cz

30. ledna 2018 8:53

Textař, producent a neúspěšný kandidát na prezidenta Michal Horáček před druhým kolem otevřeně podporoval Jiřího Drahoše. Dokonce se spolu s ním účastnil setkání s voliči a nabídl mu svoje billboardy. Jenže po volbách se na jeho chování dívá značně kritickým okem.

„My, kteří jsme si přáli na Pražském hradě změnu, jsme prohráli. Přiznejme si to. Přiznejme si i to, že vyhrál Miloš Zeman. A protože vyhrál v regulérní demokratické soutěži, je nejen správné, ale i nutné mu poblahopřát. Blahopřeji tedy. Není to snadné, ale musím to udělat: říkám, že Miloš Zeman je můj prezident,“ uvedl na sociálních sítích jeden ze Zemanových protikandidátů z prvního kola.

Právě takové chování podle něj přispěje k lepším vztahům mezi oběma tábory. „Jen takhle budeme ve chvíli, kdy vyhraje náš kandidát, moci žádat po těch, jejichž kandidát prohrál, aby to respektovali. Jen takhle - ne při vítězství, ale v okamžicích zklamání - se učíme a musíme praktikovat demokracii,“ vysvětluje svůj postoj Horáček.

Poukazuje také na to, že během kampaně bylo proneseno mnoho pěkných slov například o „sjednocování" nebo „smiřování". „Ale jaký to mělo mít konkrétní obsah? Příležitost ukázat skutečnou oddanost deklarovaným ideálům se ovšem naskytla. A to poté, co už bylo bohužel jisté, že volbu vyhrál Miloš Zeman. Tehdy, myslím, se měl pan profesor Drahoš vydat z Pakůlu do Top Hotelu. Je to autem sotva deset minut. A vítězi poblahopřát,“ pokáral Horáček Drahoše, přestože ho jinak v kampani bezmezně podporoval.

Příjemné by to podle něj nebylo. „Ale chce-li někdo kultivovat politické prostředí a vytyčit si pozici smiřovatele, musí se sám umět smířit jako první. A dát tak najevo i těm, co hlasovali pro jiného kandidáta, že jejich volbu - a tak i je samotné - respektuje. Jen tak lze v jejich hlas doufat v nějakém "příště", ne? Mluvilo se o tom, že "nic nekončí" a "jede se dál". Obávám se, že slova bez činů tomu sotva napomohou. Škoda,“ dodal textař.

Jeho slova ale některé z příznivců jeho i Drahoše naštvala, na facebooku mu proto pořádně vyčinili. „Tak prosím uvažte, že mně osobně záleželo na porážce Miloše Zemana víc než prakticky komukoli jinému. A stejně myslím, že se to gesto udělat mělo - zvlášť, když předmětem kampaně byla ta 'smířlivost',“ hájil svůj postoj Horáček.

„Dopadlo by to tak, že mnozí - a teď mám na mysli zejména voliče MZ - by to ocenili. Není přece možné kandidovat na politickou funkci a voliče protikandidáta považovat za svoloč. Bylo jich 2,8 milionu. Jakkoli mě jejich volba netěší, musím uznat právo každého z nich ji uskutečnit,“ má jasno neúspěšný kandidát na prezidenta.

Mnozí argumentovali tak, že by to dobrý krok nebyl – třeba i s ohledem na to, jak arogantní a jízlivý byl Zemanův první projev po zvolení. „Ale to je odpovědnost Zemana. Chceme-li prostředí kultivovat, musíme přece nastavovat jinou úroveň. A ne klesat na tu jeho,“ dodává Horáček.

Témata: Michal Horáček Jiří Drahoš Miloš Zeman prezidentské volby 2018