Může ošetřovné Čechům zavařit? Maláčová se obává budoucnosti

Jana Maláčová (ČSSD)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. dubna 2020 10:06

Ministerstvo práce počítá s tím, že by stát ošetřovné kvůli uzavřeným školám vyplácel nejdéle do prázdnin. Ministryně Jana Maláčová se totiž obává, že by při dlouhodobějším pobírání ošetřovného řada lidí spadla do exekucí a dluhů.

Ošetřovné pro rodiče, kteří zůstali doma s potomky v souvislosti s uzavřením škol a školek kvůli koronavirové krizi, se na druhou stranu zřejmě zvýší. Od dubna má podle činit 80 procent denního vyměřovacího základu zaměstnance místo nynějších 60 procent.

Podle podkladů by ošetřovné mohlo pobírat nejvýš 181.000 lidí. Výdaje na 30 dní by po zvýšení činily asi 3,5 miliardy korun. Při nynějším nastavení by částka na měsíc byla o 0,9 miliardy nižší.

Ošetřovné také nově dostanou lidé, kteří pracují na dohody o provedení práce nebo na dohody o pracovní činnosti. Podmínkou ale je, že z těchto dohod bylo v minulosti odváděno nemocenské pojištění.

Rozšířené ošetřovné související s uzavřením škol zavedl zákon, který nabyl účinnosti v posledních březnových dnech. Stát je vyplácí rodičům dětí do 13 let věku. Vztahuje se na celou dobu uzavření škol, nynější novela stanoví nejzazší hranici 30. června.

Pokud to ale vývoj šíření nemoci dovolí, tak pro maturanty se dveře škol otevřou 11. května a skupinám mladších školáků 25. května. Podle ministra školství Roberta Plagy by se po 25. květnu na první stupeň mohly vrátit ty děti, pro které není covid-19 rizikový a které nebydlí s nikým z ohrožených skupin lidí, tedy třeba s prarodiči.

Ve školách by se děti zařadily do patnáctičlenných školních skupin. Ostatní by zatím zůstali doma, stejně jako starší či chronicky nemocní učitelé. I z toho důvodu by měla pokračovat v neomezené míře také dosavadní výuka na dálku.

Ministr očekává, že této možnosti využijí rodiče 40 až 60 procent dětí. Z provozních důvodů chce, aby rodiče dali ředitelům minimálně týden předem vědět, zda jejich dítě k výuce nastoupí.

Témata: ošetřovné Jana Maláčová (ČSSD) češi