Gratulace Zemanovi k výhře? Ani náhodou, řekli si světoví státníci! Blahopřejí jen ti nejvěrnější

Miloš Zeman jen těsně vyhrál prezidentské volby 2018

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. ledna 2018 20:59

Praha - Miloši Zemanovi blahopřáli ke znovuzvolení prezidentem České republiky pouze jemu nejbližší státníci. Kromě Slovenska tak přišly gratulace pouze z Ruska a Číny. Většina dalších státníků se k výsledkům voleb nevyjádřila.

Přední slovenští politici blahopřáli úřadujícímu českému prezidentovi Miloši Zemanovi k obhajobě úřadu na další funkční období po vítězství v rozhodujícím kole voleb hlavy státu. Prezident Andrej Kiska pozval Zemana na návštěvu Slovenska, premiér Robert Fico a šéf parlamentu Andrej Danko ocenili rozhodnutí českých voličů.

"Blahopřeji svému příteli Miloši Zemanovi k znovuzvolení prezidentem České republiky. Vždy jsem ho vnímal jako inteligentního a zkušeného politika a jsem rád, že se česká veřejnost opět rozhodla pro něj," uvedl Fico v prohlášení, které které ČTK poskytla jeho mluvčí Beatrice Szabóová.

Prezident Kiska podle slovenské prezidentské kanceláře zaslal Zemanovi telegram, ve kterém mu blahopřál k znovuzvolení do funkce prezidenta. "Vztahy mezi našimi zeměmi a jejich občany jsou výjimečně blízké. Jsem přesvědčen o tom, že v jejich podpoře budeme spolu nadále pokračovat," uvedl Kiska. Dodal, že pro prosperitu, stabilitu a bezpečnost obou zemí je klíčové členství v EU a NATO a především hodnoty, které oba státy vyznávají se svými partnery a spojenci.

Čínský prezident Si Ťin-pching v sobotu poblahopřál svému českému protějšku Miloši Zemanovi ke znovuzvolení. Informovala o tom dnes agentura Nová Čína. Prezident nejlidnatější země světa podle ní v gratulaci uvedl, že v posledních letech zažívají bilaterální vztahy prudký rozvoj a že je připraven posunout strategické partnerství obou zemí na vyšší úroveň.

Čínský prezident rovněž připomněl, že Česká republika byla jednou z prvních zemí, které uznaly Čínskou lidovou republiku a navázaly s ní také diplomatické vztahy.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes pogratuloval Miloši Zemanovi k opětovnému zvolení prezidentem České republiky. Informovala o tom tisková služba Kremlu, kterou citovala televize NTV.

Ruský prezident v telegramu zdůraznil svou připravenost pokračovat v konstruktivní spolupráci v bilaterálních i mezinárodních otázkách.

"Vedoucí představitel ruského státu zdůraznil, že výsledky voleb potvrdily vysokou autoritu Zemana jako zkušeného a zodpovědného politika, který prosazuje zájmy a touhy českého národa," uvedl Kreml.

Témata: Miloš Zeman Si Ťin-pching Vladimír Putin prezident čr