Daň z nabytí nemovitosti BUDE PLATIT ZPĚTNĚ! Chystá se i další změna!

Alena Schillerová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. dubna 2020 12:04

Návrh ministerstva financí na zrušení daně z nabytí nemovitosti a souvisejícího zrušení daňového uplatnění odpočtů bude mít zpětnou účinnost ke dni schválení vládou. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) chce ale chystané zrušení nejprve projednat v koalici s ČSSD a pak předložit vládě.

Případné zrušení daně z nabytí nemovitosti označili za správný krok zástupci většiny realitních firem a developerů. Podle nich by to mohlo rozhýbat realitní trh. Tím přitom argumentuje i ministerstvo financí. Daňoví odborníci se pak na přínosu zrušit daň a daňové zvýhodnění úroků z hypoték neshodují.

Podle jedněch je to nesystémové opatření, které trh s nemovitostmi vůbec neovlivní. Podle dalších je to dobrý nápad, který by i mohl trhu pomoci, ale neměl by být zaváděn v době krize. Opozice zrušení daně z nabytí nemovitostí prosazuje dlouhodobě, MF ale dříve návrhy odmítalo.

Schillerová chce chystané zrušení daně z nabytí nemovitosti spojit se zrušením možnosti daňových odpočtů z úroků u hypoték. Proti zrušení daňových odpočtů z úroků u hypoték se postavili zástupci KDU-ČSL a hnutí SPD. Podle jeho předsedy Tomia Okamury tím lidé, kteří si pořizují vlastní bydlení, jehož ceny jsou předražené, budou spíše potrestáni.

Každý, kdo v minulosti zaplatil čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti, nebo si pořídil nemovitost osvobozenou od této daně (např. novostavby), si bude podle návrhu moci odpočty hypotéky i nadále daňově uplatňovat ve svém přiznání k dani z příjmu a nic se pro něj nemění.

Témata: Ministerstvo financí Daně Alena Schillerová