Daň z nabytí nemovitosti: Má její zrušení smysl?

Daně, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. dubna 2020 14:25

Na přínosu návrhu na zrušení daně z nabytí nemovitosti a zrušení daňových odpočtů úroků z nových hypoték se daňoví odborníci neshodují. Podle jedněch je to nesystémové opatření, které trh s nemovitostmi vůbec neovlivní. Podle dalších je to dobrý nápad.

Ministerstvo financí(MF) v neděli oznámilo, že předloží vládě návrh na zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitých věcí. Cílem je podle MF podpora trhu s nemovitostmi a z dlouhodobého hlediska zlepšení dostupnosti bydlení ve vlastním pro mladé lidi, kterým tak podle úřadu po nákupu domu či bytu zbude více hotovosti. 

"Zrušení daně z nabytí nemovitostí a podpory ve formě odpočtu úroků z úvěrů na bydlení je zcela nesystémové," uvedl například daňový poradce za společnosti BDO Martin Tuček. Možnost odečíst od základu daně úroky z úvěrů je podle něj pro mladé lidi přínosné a v praxi je to často využívaný nástroj.

V případě daně z nabytí nemovitosti by pak podle něj mělo být dlouhodobou koncepcí státu snížení daňového zatížení práce a na druhé straně posílení příjmů rozpočtu z daní ze spotřeby a daní z majetku. "Záměru rozhýbat trh s byty v současné situaci, kdy většina obyvatel své investice jistě přibrzdí, či bude přemýšlet naopak nad zredukováním svých výdajů, nerozumím," dodal.

Naopak podle partnera v poradenské společnosti Apogeo Jiřího Žežulky je samotný nápad na zrušení daně z nabytí nemovitosti a změn u hypoték dobrý. "Ne ale v době, kdy nikdo neví, co bude za týden nebo za měsíc. Ani u těchto změn nevíme, co udělají s realitním trhem. Na zrušení daně z nabytí nemovitosti byl čas před současnou krizí. Proto bych to celé raději nechal na později," uvedl. MF přitom v minulosti návrh na zrušení daně odmítalo.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v neděli řekla, že zrušení daně bude výhodné. "Kupujícím zůstane více peněz než předtím a především je budou mít hned, ne až za dvacet či třicet let po splacení hypotéky," uvedla.

Témata: Daně hypotéky