VELKÉ SROVNÁNÍ manželek kandidátů na prezidenta: Pikantní detaily o obou dámách!

Ivana Zemanová 11

Autor: Jan Novák, stars24.cz

21. ledna 2018 22:13

Do druhého kola prezidentské volby Češi poslali stávající hlavu státu Miloše Zemana a vědce a vysokoškolského pedagoga Jiřího Drahoše. Po boku obou mužů stojí jejich manželky Ivana Zemanová a Eva Drahošová. Jaké jsou názory a záliby dam, ze kterých jedna bude první dámou?

Ivana Zemanová je první dámou od roku 2013, s rolí se nesžívala lehce

Vizitka Ivany Zemanové (52), manželky prezidenta Miloše Zemana, který bude ve druhém kole volen 26. a 27. ledna obhajovat svou funkci:

Datum a místo narození: 29. dubna 1965 v Bystřici nad Pernštejnem (okres Žďár nad Sázavou)

Vzdělání: gymnázium v Bystřici nad Pernštejnem (1983); studium romanistiky na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně (školu přerušila, i když už pracovala na diplomové práci)

Kariéra: asistentka Zemana v Prognostickém ústavu; manželka předsedy vlády (1998 až 2002); po odchodu Zemana do penze na Vysočinu v roce 2002 zůstala v Praze a podle médií pracovala pro firmu Mold Vin CZ, na ředitelství pražského Výstaviště či na ministerstvu kultury; nějaký čas byla zaměstnána také jako kulturní referentka ve Správě Pražského hradu; první dáma ČR (od března 2013)

Rodina: je česko-slovenského původu, rodným jménem Bednarčíková, její otec, Slovák Pavel Bednarčík, byl politickým vězněm; za rozvedeného a o dvě desítky let staršího Zemana se provdala v roce 1993; mají spolu dceru Kateřinu (24); Zeman má z prvního manželství ještě syna Davida (narozen 1972), který je lékařem-neurologem

Ostatní:

- Se svým mužem se údajně seznámila poté, co si v roce 1990 veřejně postěžoval, že nemá žádnou sekretářku. Přerušila tedy studia na vysoké škole a začala pro něj pracovat.

- Zemanová je známa tím, že se příliš nedere do popředí. Už v době, kdy byla manželkou předsedy Sněmovny a poté premiéra, si střežila své soukromí a na veřejnosti se po boku Zemana objevovala zřídka. O jejím skutečném životě se toho ví i v současnosti málo.

- V minulé prezidentské kampani se odmítla angažovat. Důvodem bylo zklamání z voleb v roce 2003 (na protest proti nezvolení Zemana prezidentem vystoupila z ČSSD) či špatná zkušenost s médii. V předvolební kampani ji proto zastoupila dcera Kateřina, která nyní studuje v Londýně antropologii. Do zahraničí byla podle tisku "uklizena" poté, co se o ni začal zajímat bulvár.

- Od března 2013, kdy se Zemanová stala první dámou, se věnuje zejména charitě. Prostřednictvím svého fondu pomáhá například ohroženým dětem, seniorům či lidem bez domova. Na charitu míří rovněž výnosy z reprezentačních plesů, které prezidentský pár pořádá. Zemanův fond oproti tomu pomáhá Klokánkům.

- První dáma se zajímá i o roli žen v armádě či o propagaci sebeobrany. V roce 2015 například navštívila české vojačky sloužící v Afghánistánu, s nimiž pohovořila o stresu, odloučení od rodin i o životě ve službě. Sama si udělala zbrojní pas.

- V rámci oficiální návštěvy Libereckého kraje se loni setkala v rýnovické věznici s doživotně odsouzeným dvojnásobným vrahem Jiřím Kajínkem. "Setkala se tam s dalšími vězni, to znamená nejenom s panem Kajínkem," komentoval to prezident. Kajínek byl v květnu hlavou státu omilostněn po 23 letech strávených ve vězení.

- Loni už Zemanová na podporu svého muže vystupovala aktivněji, stala se šéfkou jeho petičního týmu pro sběr podpisů. "Já zastávám ten názor, že žena by měla následovat svého muže a měla by ho podporovat," řekla tehdy. Zároveň vyjádřila přesvědčení, že se Zeman ve funkci hlavy státu chová zodpovědně, jde mu o prosperitu země a je ochoten říkat i nepopulární věci.

- Jak se dříve první dáma vyjádřila, z dosavadních manželek českých prezidentů se jí nejvíce zamlouvá způsob, jakým se tohoto postavení zhostila Livia Klausová.

- Zemanová hovoří francouzsky a rusky. Ráda čte.

Eva Drahošová pracovala jako knihovnice, s manželem jsou spolu 44 let

Vizitka Evy Drahošové (66), manželky prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše, který postoupil do druhého kola voleb 26. a 27. ledna:

Datum a místo narození: 8. srpna 1951 v Praze

Vzdělání: Střední knihovnická škola v Praze (1970)

Kariéra: pracovala v knihovnách několika výzkumných ústavů (1970 až 2010), z toho čtyři roky také v dětském oddělení pobočky Městské knihovny v Praze 4; od roku 2010 je v důchodu

Rodina: vdaná od roku 1974; s manželem mají dvě dcery - Radku (1979) a Lenku (1981), a dva malé vnuky

Ostatní:

- S Drahošem, vědcem a bývalým předsedou Akademie věd, se seznámili na školním plese. "Na první pohled jsem si říkala, že tedy nic moc. Rozhodně jsem z něj nebyla paf," řekla Drahošová v nedávném rozhovoru pro Lidové noviny.

- Svého muže v kampani často doprovázela a účastnila se předvolebních akcí, i když zpočátku prý jeho kandidaturou nebyla nadšena. "První dáma má při manželovi stát a dělat to, co jí předepisuje protokol. Měla by reprezentovat ...", říká Drahošová.

- Jako první dáma by se chtěla věnovat zejména pomoci seniorům. "Seniorů, kteří dosáhli určitého věku a nemají sílu se o sebe starat, přibývá. Těch zařízení není dost, není ani dost lidí, kteří se o seniory starají. Proto bych zaměřila svou pozornost tam," řekla.

- Ve volném čase ráda chodí do divadla, na koncerty a výstavy. Baví ji také práce na chatě u Kamýku nad Vltavou a turistika. S manželem ji spojuje obliba humoru Divadla Járy Cimrmana a láska k hudbě.Podle svých slov nebyla z manželovy kandidatury zrovna nadšená, během kampaně s ním ale neúnavně objížděla předvolební mítinky a rozdávala úsměvy. Aktivně se zapojit plánuje i v případě zvolení manžela do čela státu.

Eva Drahošová se před manželovou kandidaturou věnovala zejména vnukům a oblíbeným knížkám, ráda má i tvorbu divadla Járy Cimrmana. Právě tyto drobnosti ji podle mediálních odborníků však dělají blízkou obyčejnému člověku, který má pocit, že by si s ní mohl o čemkoliv popovídat.

Oběma dámám je ale často předhazována fádnost! Nuda podle stylistů převládá i v jejich šatníku. Obě věrně stojí po boku svého manžela i při druhém kole prezidentských voleb. Proto jim rozhodně nelze upřít podporu a snahu. První dáma by měla rozhodně být šperkem svému muži ale i našemu státu a v tom jim neviditelnost moc neprospívá!

Témata: prezidentské volby 2018 Ivana Zemanová Eva Drahošová