OBŘÍ DŮCHODY v Česku? Poradíme, jak brát více než kolik vydělá většina Čechů!

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. ledna 2020 10:43

Průměrná výše důchodů sice v Česku každý rok stoupá, i tak si ale jen málo penzistů přijde na uspokojivou částku. Ty zřejmě nepotěší informace, že existuje i možnost, jak pobírat důchod ve výši několika stovek tisíc korun. Má to ale háček.

14 400 korun. Taková je v současné době průměrná výše důchodů. Minimální penze, kterou může člověk pobírat, je o zhruba 9000 korun menší, ta maximální pak o více než 20 000 korun vyšší.

Na tu ale dosáhne opravdu málokdo. Ve skutečnosti bychom i seniory s penzí kolem 20 000 korun hledali jen těžko. Není totiž lehké dosáhnout ani na průměrný důchod, natož pak například na penzi ve výši 15 000 korun.

Výše důchodu se totiž odvíjí od dvou hlavních kritérií. Prvním z nich je osobní vyměřovací základ, tedy zjednodušeně měsíční mzda. Druhým kritériem je doba zaměstnání, resp. doba, po kterou jsme odváděli pojištění. Ta musí tvořit minimálně 35 let.

V některých případech lze ale dosáhnout vyšší penze, a to dokonce i přesto, že maximální hranice je teoreticky stanovena na 37 tisíc korun. Jednou z forem je například výsluha.

Na tu mají nárok bezpečnostní složky, policisté, hasiči a další podobné útvary. Ta sice stoupá zároveň s rostoucími důchody, její výše ale také není závratná. V průměru je o něco málo nižší než průměrný důchod a na její splnění je potřeba mít odsloužené určité roky jako aktivní člen.

Jsou ale i tací, jejichž výše výsluhy hravě překoná mzdu většiny Čechů. Podle webu Odborového svazu hasičů si lidé ve výslužbě mohou přijít i na 60 000 korun. Těch ale opět moc není

Výhrou nemusí být ani angažmá v politice. Prezident Miloš Zeman se před nedávnem nechal slyšet, že pobírá důchod ve výši 15 000 korun měsíčně. Nutno dodat, že prezidentský plat je zhruba 17x vyšší.

Z hlediska zajištění do budoucna se mají dobře poslanci Evropského parlamentu. Ti totiž mají kromě platu podobného tomu prezidentskému i nárok na na starobní důchod, který činí v případě pěti let mandátu více než 35 tisíc korun. V případě opětovného zvolení je to dokonce dvojnásobek.

Ani přesto se ale nemají nejlépe. Důchody úředníků zaměstnaných pod hlavičkou Evropské unie totiž dosahují mnohem vyšších částek. V závislosti na odpracovaných letech jim náleží 1,8 procenta platu za každý rok, nejvýše až 70 procent platu. A jejich platy začínají na částce převyšující sto tisíc korun.

Teoreticky si tak úředník v dobrém postavení s desítkami let praxe může v budoucnu přijít i na penzi ve výši několika stovek tisíc korun. Háček je v tom, že dostat se na takovou pozici není nic jednoduchého, navzdory tomu, že Evropská unie zaměstnává armádu úředníků. Vysoká škola a schopnost vládnout jazyky a perfektně rozumět svému oboru jsou pouhým základem.

Témata: důchodci důchody