Drahoš vyzývá voliče: Chcete změnu? Musíte volit!

Jiří Drahoš

Autor: stars24.cz

14. ledna 2018 4:01

Účastník druhého kola prezidentských voleb Jiří Drahoš má z výsledku hlasování skvělý pocit. Je to podle něj ale jen postup ze skupiny do finále. Pokud by se měl se svým protikandidátem utkat ve dvou televizních debatách, bude požadovat, aby jedna z nich byla v České televizi. Výběr druhé z nich nechá na Zemanově týmu. Řekl to ČTK a Novinkám.cz po sečtení téměř všech hlasů.

Drahoš již dříve během sčítání hlasů ocenil své protikandidáty, s nimiž se setkával v debatách, za kultivovanou kampaň. Vyjádřil naději, že od nich dostane podporu do druhého kola. V něm plánuje změnit volební strategii, vyjede za voliči hlavně mimo Prahu. Drahoš poděkoval voličům i svému týmu. Vyzval všechny, kteří mají zájem o změnu, aby přišli k volbám. Drahoše před druhým kolem podpořilo pět neúspěšných prezidentských kandidátů.

Drahoš se domnívá, že u voleb byla drtivá většina voličů současného prezidenta Miloše Zemana. Doufá v to, že i v druhém kole bude účast dobrá a dostane hlasy od voličů, kteří volili i jiné kandidáty. Podotkl, že v předvolebních debatách si s ostatními adepty na Hrad opakovaně vyjádřili podporu v případě postupu do druhého kola.

Zemanův vyzyvatel poznamenal, že při kampani v následujících dvou týdnech přeskupí svůj tým a převezme jeho vedení. Další dva týdny označil za grandfinále. "Počítám s tím, že budu hodně mimo Prahu. Potřebuju přesvědčit nebo se připomenout voličům mimo Prahu," řekl. Podrobnosti volební strategie nechtěl prozrazovat.

"Jdeme do finále a já si kladu otázku, s kým vlastně budu soupeřit. Jestli s Milošem Zemanem, to je kandidát, nebo s jeho spolupracovníky," řekl Drahoš. Poznamenal, že má pocit, že soupeří s prezidentovým kancléřem Vratislavem Mynářem, jeho mluvčím Jiřím Ovčáčkem a šéfem hradních poradců Martinem Nejedlým. "Asi se lze v případě postupu do druhé kola nadít lecčehos," poznamenal s odkazem na pohádku Šíleně smutná princezna a na královy rádce z ní, kteří neustále kují pikle. "Doufám, že ti rádcové těch piklí zas až tolik nevymyslí," řekl. Se Zemanem by se rád setkal tváří v tvář.

Drahoš později poznamenal, že se během kampaně objevily pomluvy o jeho údajné spolupráci s komunistickou StB. Podotkl, že i když ji vyvrátil lustračním osvědčením, vyskytovaly se "na různých serverech" i nadále. "Je to poloprofesionálně až profesionálně udělaný materiál, očekávám, že se něco takového bude objevovat i dále," řekl. Poznamenal, že tyto zprávy nepocházely od sedmi protikandidátů, se kterými se utkával v debatách. Těch se neúčastnil Zeman.

Drahoš vyzval voliče i k další podpoře. "Všichni, kteří máte zájem o změnu, přijďte k volbám, přijďte k volbám a přijďte k volbám. A já pevně věřím, že to nebude marné, nebude to marné, nebude to marné," doplnil.

Příchod Drahoše do volebního štábu doprovázel potlesk jeho příznivců. Ti také při sledování výsledků slavili okamžik, kdy procento obdržených hlasů pro Zemana kleslo pod 40 procent.

Témata: Jiří Drahoš prezidentské volby 2018