Volby prezidenta: Zeman porazil Drahoše, střetnou se ve druhém kole

Miloš Zeman

Autor: ČTK, stars24.cz

13. ledna 2018 14:53 | Aktualizováno: 13. ledna 2018 22:27

Českým prezidentem zůstane Miloš Zeman, nebo ho vystřídá bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Zemana v prvním kole prezidentské volby volilo 38,6 procenta hlasujících, druhý byl Drahoš s 26,6 procenta. Podporu Drahošovi ve finále voleb, které se uskuteční za 14 dní, slíbilo pět jeho protikandidátů, kteří dohromady dostali třetinu hlasů. Politologové očekávají ve druhém kole velmi tvrdý souboj, zřejmě i s negativní kampaní, ale otevřený.

Kandidáti Pavel Fischer, Michal Horáček a Marek Hilšer dostali v prvním volebním kole zhruba po deseti procentech hlasů. Zisk Mirka Topolánka byl přes čtyři procenta hlasů, Jiří Hynek získal více než procento hlasů a Vratislav Kulhánek a Petr Hannig půl procenta.

Zeman se stal vítězem voleb ve všech krajích s výjimkou Prahy, kde byl první Drahoš. Mezi Čechy v zahraničí zvítězil Drahoš před Fischerem, Hilšerem a Horáčkem. Zeman byl až pátý. Celková účast ve volbách byla 61,9 procenta, tedy zhruba stejná jako při první prezidentské volbě v roce 2013.

Drahoš po skončení voleb ocenil své protikandidáty, s nimiž se setkával v debatách, za kultivovanou kampaň. V druhém kole chce změnit volební strategii a vyjede za voliči hlavně mimo Prahu. Zřejmě ho čekají i maximálně dvě televizní debaty se Zemanem, který účast v nich dosud odmítal, ale nyní je připraven do nich jít. Na své tiskové konferenci současný prezident také poděkoval za voličské hlasy, které dostal, a vyzval své stoupence, aby přišli hlasovat i ve druhém kole.

Zemanův podporovatel premiér Andrej Babiš (ANO) mu ale doporučil, aby před druhým kolem jasně deklaroval, že nechce orientaci země na východ a že do Ruska a Číny jezdí jen kvůli podpoře českých podnikatelů. Měl by se podle Babiše také distancovat od některých svých spolupracovníků. Nikoho konkrétně nejmenoval, prý je všichni znají.

Podle politologů, které oslovila ČTK, Zeman zřejmě vyčerpal svůj rezervoár voličů, Drahošovi však může podíl hlasů výrazně narůst. Z prezidentských kandidátů mu už vyjádřil podporu Topolánek, Horáček, Hilšer, Kulhánek a Fischer. Hilšer a Horáček mu také nabídli pomoc při volební kampani proti Zemanovi. Naopak Hannig podpořil Zemana a Hynek oznámí, koho podpoří, až těsně před druhým kolem.

Drahoše podporují mimo jiné i lidovci a Starostové a nezávislí. První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka je přesvědčen, že Drahoš může Zemana porazit. Také předseda ODS Petr Fiala soudí, že voliči za dva týdny "ukončí toto nepříliš šťastné období". ODS sice před volbami nikoho oficiálně nepodpořila, dávala ale najevo, že si nepřeje nadále Zemana v čele státu. Někdejší šéf ODS a bývalý prezident Václav Klaus je pro Zemana. Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doufá ve vítězství Drahoše.

Piráti podporu žádného kandidáta neoznámili, nejprve chtějí udělat vnitrostranickou anketu, a pokud budou její výsledky výrazné, zváží podporu některého z kandidátů. Předseda strany Ivan Bartoš sám dá v druhém kole, byť s výhradami, hlas Drahošovi.

Naopak šéf KSČM Vojtěch Filip bude dál podporovat Zemana. Společné stanovisko před druhým kolem prezidentských voleb zatím KSČM nepřijala. Zemana před druhým kolem podpořil i předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura, podle kterého Drahoš nemá názory ani vize.

Průběh prvního kola voleb byl bez problémů. Výjimkou byl čin ukrajinské přívrženkyně hnutí Femen, která v pátek ve volební místnosti v Praze přiběhla polonahá s hanlivým nápisem na těle k Zemanovi. Sedmadvacetiletou ženu zadržela policie a podezírá ji z výtržnictví. Podle její obhájkyně Lucie Hrdé aktivistka přijela do ČR jen na svou páteční akci, nebyla ozbrojena a nechtěla útočit. Žena je v cele předběžného zadržení a policie chce případ vyřešit ve zkráceném přípravném řízení, nebyla tedy zatím obviněna.

Témata: prezidentské volby 2018 Volby prezident čr Miloš Zeman Jiří Drahoš