Co se děje se Zemanem? Lékaři promluvili

Miloš Zeman

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. ledna 2018 14:09

Na pražském hradě se dnes konal briefing lékařského konzilia prezidenta republiky Miloše Zemana pod vedením lékaře Martina Holcáta. A jak na tom hlava státu podle expertů vlastně je?

Podle lékařského konzilia je Zeman v dobré fyzické i psychické kondici. Tým Zemanových lékařů je přesvědčen, že nic nebrání tomu, aby mohl stávající prezident pokračovat v dalším výkonu funkce.

Před časem se spekuloval, že Zeman trpí rakovinou a že mu zbývají jen týdny nebo měsíce života. To ale lékaři popřeli, prezident prý žádnou rakovinu nemá.

Prezidentův osobní lékař Miloslav Kalaš prohlásil: „V současné době je zdravotní stav na takové úrovni, že pan prezident je schopen v podstatě nadále vykonávat svoji funkci z hlediska zdravotního stavu."

Navíc se mu prý zlepšila cukrovka, což už v minulosti uvedl i sám Zeman. Lékaři mu několikrát léčbu této nemoci upravovali. Problémy má prý i nadále s dolními končetinami. Prezident totiž trpí polyfunkční neuropatií, tedy porušení nervů, kvůli kterému nemá cit v nohou od kotníků dolů.

Konzilium lékařů také uvedlo, že se k otázce stavu prezidenta již nebude dále vyjadřovat. Kritizovali také zprávy, které se Zemanovým stavem v minulosti zabývaly. Komentovat jeho zdraví podle nich může jen jeho ošetřující lékař.

„Dostávám neustále otázky na jeho zdravotní stav. Já bych se rád vyjádřil k jedné věci. O zdravotním stavu mluví řada lidí, kteří nejsou vůbec lékaři a pohybují se v jiných sférách než medicínské,“ postěžoval si Holcát.

Témata: Miloš Zeman